STAFIDELE
Stafidele sunt cele mai populare fructe
uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la
prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din struguri
fără sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia, Cipru
sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.
Nu
îngraşă.
Stafidele sunt bogate în fructoză, un
zahăr natural care poate fi transformat de organism, cu uşurinţă, în energie.
S-a constatat că datorită lipsei grăsimilor şi a sării nu îngraşă, aşa cum se
credea. Din acest motiv, se numără printre puţinele fructe dulci recomandate în
curele de slabire, bineînţeles consumate în mod limitat.
Previn
depresia
Stafidele conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia pofta de mâncare si
reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare. Datorită fructozei, o excelentă
sursă de energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala şi
previne depresia, fiind un tonic excelent. În acest sens, în special
sportivilor, persoanelor în vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort
deosebit, fizic sau intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide
brune pe zi.
Tratează
constipaţia
Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză
şi nu sunt recomandate doar datorită conţinutului mare de fructoză. Fibrele
prezente în aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău,
îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi previn sau tratează constipaţia.
Problemele cu stomacul
"încărcat" pot fi date uitării cu ajutorul unui pumn cu stafide
înmuiate într-un pahar cu apă şi lăsate peste noapte la măcerat. Dimineaţa,
acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grăbi digestia şi pentru a
elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.
Împiedica
retenţia de lichide
Cantitatea uriaşă de potasiu previne
retenţia de lichide, fluidizează sângele şi ajută la reducerea tensiunii
arteriale. Stafidele sunt bogate şi în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care
au un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne prin ajutarea
celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratează stările febrile.
Magneziul din stafide reduce aciditatea
stomacală, iar dacă le consumaţi în loc de desert vă puteţi regla digestia.
Constituie
un aport important de fier
Aceste fructe uscate reprezintă o
importanta sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile
însărcinate, cu grave carenţe de acest mineral, riscă să nască un copil cu
aceleaşi probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de
fier din organism, viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentaţie bogată în
acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt cele mai indicate în
acest sens.
Reglează
hormonii
Stafidele conţin şi boron, un mineral
important pentru menţinerea oaselor sănătoase, care intervine în reglarea
hormonilor şi în metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat şi în
osteoporoză, întărirea oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar vitamina A,
care chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este benefică pentru
sănătatea ochilor.
Recomandate
femeilor de 50-70 de ani
Specialiştii sunt de părere că dieta pe
bază de stafide are şi rolul de a creşte libidoul. În India există chiar un
ritual în care cuplurile proaspăt căsătorite consumă la nuntă lapte cu stafide,
pentru îmbunătăţirea libidoului. Dacă aveţi probleme de această natură, trebuie
să stiţi că pot fi rezolvate foarte simplu
cu doar o mână cu stafide brune.
Pentru început spălaţi-le bine cu apă şi apoi fierbeţi-le în puţin
lapte. Consumaţi acest amestec după ce s-a răcit, de trei ori pe zi, pâna vă
redobândiţi vigoarea sexuală.
Potrivit studiilor, consumul zilnic de
stafide, însoţit de câteva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul
apariţiei bolilor cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 si 70 de
ani.
Specialiştii au ajuns la concluzia că o
cană cu stafide pe zi reduce pofta de mâncare şi nivelul colesterolului rău şi
creşte, în schimb, cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroză.
Reţeta gustoasă şi sănătoasă
Pentru a prepara această reţetă simplă de
salată de varză cu stafide, aveţi nevoie de:
- o varză roşie,
- o linguriţă cu vârf cu pudră de
scorţişoară,
- o cană cu stafide aurii,
- câteva linguri cu ulei,
- sucul de la o jumătate de lamâie,
- un paharel cu vin roşu,
- sare,
- piper
- o linguriţă cu miere.
Primul pas constă în tăierea foarte fină a
verzei şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare.
Amestecaţi bine pentru ca varză să se
înmoaie. Apoi adaugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de lamâie şi piperul
măcinat. Puneţi stafidele, mierea şi scortişoara în vin şi lăsaţi-le să stea
circa 30 de minute în frigider. Turnaţi acest amestec peste salata de varză,
acoperiţi cu o folie de plastic şi puneţi totul la rece timp de o ora înainte
de a servi.
Pont!
Stafidele brune sunt mai indicate decât
cele aurii, deoarece conţin mai mulţi nutrienţi, precum vitaminele A şi C,
calciu şi potasiu.
Sfat!
Acidul oleanolic din stafide distruge
bacteriile cauzătoare de carii şi de boli gingivale.
Astfel, consumaţi câteva grame pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu