CURIOZITǍŢI ALIMENTARE
? Contrar ideii că frigul
distruge bacteriile, există numeroşi germeni care supravieţuiesc în frigider.
Unul dintre aceştia este listeria, bacterie extrem de periculoasă pentru
femeile însărcinate, deoarece poate îmbolnăvi fătul sau nou-născutul.
Listerioza provoacă infecţii rare, dar grave, şi persoanelor în vârstă sau
celor cu rezistenţa scăzută la infecţii. Ea poate da meningită, conjunctivită,
chiar septicemii (înmulţirea nestăvilită a bacteriei în sânge). Evitaţi să
mâncaţi mezeluri în gelatină, carne tocată insuficient preparată termic, peşte
afumat, germeni de grâu încolţit sau lactate nepasteurizate. Spălaţi bine
ierburile aromate, fierbeţi bine carnea şi dezinfectaţi-vă regulat frigiderul.
? Deoarece toamna se reactivează
ulcerele şi gastritele hiperacide, pentru a preveni apariţia durerilor de
stomac, mâncaţi zilnic cinci smochine. Sunt un bun remineralizant, deoarece
conţin magneziu şi potasiu. Lupta contra oboselii şi pentru refacerea
organismelor slăbite de tratamente contra cancerului.
? Nu eliminaţi ciocolata dacă
vreţi să slăbiţi câteva kilograme, este concluzia unui studiu al unor medici
nutriţionişti francezi. Aceştia au observat că marii consumatori de glucide
(substanţe care furnizează energia necesară organismului, reglând senzaţia de
foame) erau cei mai supli, din totalul celor studiaţi. Glucidele se găsesc, pe lângă ciocolată, în cereale
integrale sau fructe. Ei au stabilit cele patru condiţii care trebuie
îndeplinite pentru a reuşi pierderea kilogramelor: reducerea valorii calorice a
alimentaţiei, eliminarea senzaţiei permanente de foame, renunţarea la
alimentele nesănătoase şi practicarea unei activităţi fizice adaptate vârstei şi
sănătăţii.
? Feniletilamina produce o uşoară stare de
visare şi este produsă de către creier în momentul în care doi oameni sunt îndrăgostiţi.
Interesant de remarcat este faptul că aceeaşi substanţă se regăseşte şi în
ciocolată.
? Popoarele care sunt mari consumatoare de iaurt nu cunosc o boală a civilizaţiei
moderne: constipaţia. Aceasta produce intoxicarea organismului datorită
neeliminării toxinelor sau formarea de hemoroizi. Consumaţi iaurt cu bacterii
lactice vii (de tipul Bifidus Essensis) care echilibrează flora intestinală.
? Năutul este un înlocuitor foarte bun
pentru cafea, boabele de năut prăjite şi măcinate fiind un puternic stimulent
digestiv şi nervos. Pentru ameliorarea simptomelor răcelii, specialiştii în
medicina naturistă recomandă administrarea zilnică a două pahare de apă de năut.
Un litru de apă şi două kilograme de năut lăsate la măcerat timp de 16-24 ore,
la temperatura camerei, pot reprezenta un excelent antibiotic natural. Calităţile
apei de năut nu se opresc aici, ea fiind apreciată şi ca revigorant masculin, mărind
potenţa. Pentru că este bogat în acid folic, năutul este indicat bărbaţilor
care vor să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală şi fertilitatea. Fiind un medicament
foarte puternic, apa de năut e contraindicată la febră, hipertensiune şi stări
de iritabilitate nervoasă. Năutul este apreciat şi pentru virtuţile sale
nutritive. Recomandat în terapia asteniei fizice şi psihice, în convalescenţă,
năutul poate fi considerat, pe drept o sursă de sănătate.
? Carnea de peşte are un rol foarte
important, deoarece conţine fosfor, substanţa necesară bunei funcţionări a
creierului, în special a memoriei. Femeile care vor să slăbească trebuie să
înlocuiască carnea de porc cu cea de ton, cel puţin de două ori pe săptămână,
deoarece are puţine calorii.
? Dacă vă lipseşte pofta de mâncare sau aveţi
probleme cu digestia, trebuie să faceţi o cură de zece zile cu suc de morcov.
Morcovul conţine o puternică concentraţie de vitamina A, dar şi alte vitamine şi
minerale, atât de necesare organismului uman. Morcovul este indicat pentru
cicatrizarea rănilor făcute de ulcer şi pentru îmbunătăţirea vederii.
? Cercetătorii americani au descoperit că
prezenţa cafeinei din cafeaua concentrată previne pierderile de memorie
specifice bătrâneţii, scrie „Daily Mail”. Cafeina intervine în activitatea
electrică a creierului, acţionând asupra adenozinei, substanţa prezentă în
cantitate mare la persoanele în vârstă. Prin anihilarea adenozinei, cafeaua
ajută la combaterea problemelor mintale uşoare, la păstrarea memoriei intacte
pâna la vârste înaintate şi susţine procesul de învăţare. Totuşi, consumul a
mai mult de trei ceşti pe zi cauzează insomnie, tulburări ale ritmului cardiac şi
probleme ale sistemului circulator, avertizează medicii.
? Cafeaua e benefică în
prevenirea cirozei hepatice, conform unui studiu american. Studiul, realizat pe un eşantion de 125.000 de
persoane, a scos la iveală că 22% dintre cei care au consumat câte o cană de
cafea zilnic au prezentat riscuri mai mici de dezvoltare a bolii.
? Adolescenţii care consuma mai multe
produse bogate în calciu decât majoritatea, sunt mai supli. Cercetătorii din
San Diego au analizat masa musculară a unui grup de fete cu vârsta cuprinsă
între 9 şi 12 ani care au notat detaliat alimentele consumate pe parcursul
studiului. Acest studiu confirmă cercetările anterioare care demonstrau, la
femeile între 30 şi 60 de ani, creşterea capacităţii organismului de a distruge
grăsimile, în condiţiile unui consum crescut de calciu. Alimente bogate în
calciu sunt laptele praf, caşcavalul, brânzeturile şi anumite ape minerale. La
acest rezultat s-a ajuns indiferent de forma de asimilare a calciului: alimente
sau suplimente nutriţionale.
? Acum zece ani, soia era desemnată drept
„alimentul-minune”. Experţii britanici susţin acum că substanţele chimice cu
care este tratată soia blochează absorbţia mineralelor şi scad fertilitatea
feminină. Din cauza hormonilor vegetali conţinuti, femeile cu cancer mamar
trebuie să o consume cu moderaţie.
? Grapefruitul vă scapă de oboseală şi
dureri de cap. Beţi zilnic timp de două săptămâni două pahare cu suc de
grapefruit. După ce terminaţi această cură o să fiţi mult mai energici. Asta fiindcă fructul este una dintre cele mai
importante surse de vitamina C.
? Puţini sunt cei care ştiu că lamâia este
un bun remediu împotriva negilor. Astfel, lăsaţi coaja a două lămâi să stea
într-o cană de oţet tare timp de opt zile şi puneţi pe neg, sub leucoplast, o
bucată de vată îmbibată cu această soluţie de două ori pe zi. O să scăpaţi cât
de curând de neg.
? Propolisul este un veritabil antibiotic
natural, la fel ca streptomicina şi penicilina, după cum aflăm de pe site-ul GrădinaMea.ro.
Propolisul ajută la echilibrarea
metabolismului, la reglarea sistemului hormonal, precum şi la întărirea
sistemului imunitar. O simplă tabletă de propolis prelungeşte activitatea
creierului cu şase ore.
? Măceşele au un rol important în respiraţia
celulelor. Practic, ceaiul de măceşe ajută organismul să funcţioneze la
parametri normali. Fiindcă este bogat în săruri minerale, ceaiul are un rol
diuretic. Este recomandat în special persoanelor cu afecţiuni hepatice şi
renale.
? Uleiul de măsline ajută la vindecarea
gastritei şi a ulcerului. El poate fi folosit şi ca laxativ, luând o lingură
seara la culcare. Pentru entorse şi dureri reumatismale se fac frecţii cu ulei
de măsline amestecat cu usturoi pisat. Folosit permanent, uleiul de măsline ajută la
dizolvarea pietrelor din bilă.
? Uleiul de peşte ajută la creşterea
rezistenţei inimii şi asta fiindcă scade simţitor colesterolul. Totodată, ajută
la circulaţia sângelui şi încetineşte procesul de îmbătrânire, distrugând
toxinele din organism. Consumat cu regularitate, uleiul de peşte linişteşte
sistemul nervos, ne ajută să dormim profund şi să facem faţă stresului.
? Mai multă vitamina C decât în portocale se
găseşte în kiwi. Totodată, are toate tipurile de fibră, ceea ce ajută la
prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă. Fiindcă este bogat în cupru, kiwi
ajută la întărirea sistemului imunitar şi la dezvoltarea creierului. De reţinut
că toate proteinele, vitaminele şi mineralele se găsesc în seminţe şi nu în
pulpa fructului.
? Pâinea intermediară este cea mai sănătoasă.
Pâinea albă este uşor de asimilat de organism, însă conţine foarte puţine
vitamine. În pofida părerii generale, pâinea neagră nu este foarte sănătoasă.
Fiindcă are multă celuloză, aceasta irită tubul digestiv. Bolnavii de gastrită
simt cel mai bine acest lucru.
? Pâinea rămâne mai mult timp proaspătă dăcă
se păstrează într-un vas smălţuit, de sticlă sau de porţelan, acoperit cu
capac. Pe fundul vasului se va pune o
bucătică de cartof crud sau puţină sare. Aceasta ajută ca pâinea săa nu mucegăiască.
? Datorita grăsimilor pe care le conţine, margarina măreşte colesterolul.
Asta aflăm de pe site-ul elefantulverde.ro . Mai mult, ea favorizeaza
„rotunjirea” taliei şi a feselor. Dacă mâncaţi foarte des margarină, aveţi
toate şansele ca stratul de celulită să se îngroaşe. În timp, creierul, inima şi
sistemul circulator au de suferit din cauza margarinei.
? Sucul de ardei gras întăreşte unghiile şi
părul, deoarece conţine siliciu. Este indicat şi în colici intestinale, crampe şi
balonări. De asemenea, ajută la curăţarea petelor închise de pe piele. Se bea
în înghiţituri mici, cu 30 de minute înainte de masă.
? Consumat cu moderaţie, vinul roşu micşorează nivelul colesterolului şi
previne accidentele cardiovasculare. S-a descoperit recent că băutura acţionează
şi împotriva afecţiunilor pulmonare şi a maladiei Alzheimer. Vinul roşu, spun
cercetătorii de la Harvard, este, prin acţiunea sa antioxidantă, secretul longevităţii.
? Cel mai cunoscut fruct în lume este roşia.
Francezii au numit-o „fructul iubirii”, nemţii „fructul paradisului”. Bananele
sunt urmatorul fruct în topul popularitaăţii. Merele al treilea, apoi
portocalele şi pepenii.
? Roşiile conţin o substanţă care
are proprietăţi antioxidante. Cu ajutorul ei sunt protejate celulele, se
împiedică distrugerea şi degenerarea lor, care ar putea cauza apariţia
cancerelor. Alte legume cu proprietăţi asemănătoare sunt salata verde, varza,
broccoli, anghinarea şi ardeiul iute.
? Uleiul de cătină îmbunătăţeşte funcţia de
detoxifiere a ficatului.
? Prima pudră de cacao a fost fabricată
pentru prima oara de către olandezul Coenraad Johannes Van Houten, la Amsterdam, în 1828.
? Mierea de salcâm naturală şi mierea de pădure
(închisă la culoare) nu se cristalizează (solidifică) niciodată.
? Bananele au un conţinut bogat în potasiu şi
vitamina A şi au mari cantităţi de fosfor, magneziu şi vitamina C.
? Stiaţi că două pastile cu ulei
de peşte luate zilnic impulsionează creierul copiilor să se dezvolte în trei
luni cât s-ar dezvolta în trei ani?
? Un studiu realizat de
cercetătorii italieni asupra populaţiilor din sudul Europei arată că există o
proporţie inversă între frecvenţa utilizării cepei în alimentaţie şi riscul de
apariţie al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal,
laringian, de sân, ovarian, de prostată, renal. La fel ca usturoiul şi prazul,
ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniul din sol, o substanţă
protectoare împotriva apariţiei cancerului. Consumul de ceapă (cel puţin
jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu francez, cu o
reducere de cel puţin 50% a riscului de apariţie a cancerului de stomac, dar şi
cu o reducere semnificativă a incidenţei cancerului de sân.
? Sucul de morcov este un preţios ajutor al
celor care suferă de digestie dificilă sau lipsa poftei de mâncare. Morcovul
este bogat în substanţe antioxidante ca vitamina A, dar şi alte vitamine şi
minerale, atât de necesare organismului uman. O cură de zece zile cu suc
proaspăt cicatrizează rănile făcute de ulcer şi îmbunătăţeşte vederea, mai ales
a celei pe timp de noapte.
? Un consum moderat de bere poate îmbunătăţi
funcţiile sistemului cardiovascular.
? Sunt mai mult de 20000 de feluri de bere.
? În secolul al 16-lea, în Anglia, berea
făcea parte din micul dejun.
? Singurul aliment care nu se deteriorizează
este mierea.
? Consumul zilnic a trei ceşti de cafea sau
a şase ceşti de ceai îmbunătăţeşte capacitatea de memorare a femeilor în
vârsta, dar nu are nici un efect asupra memoriei bărbaţilor, potrivit unui
studiu realizat în Franţa, care a fost publicat în revista medicala Neurology.
Cercetătorii au examinat legatura dintre consumul de cofeină şi performanţele
intelectuale „cognitive” (memorie, limbaj, logica). Cauza pentru care cofeina
influenţează doar memoria femeilor, ar putea fi metabolizarea în mod diferit a
cofeinei de către barbaţi sau o interacţiune hormonală, este concluzia
medicilor.
? Cafeaua: multe studii susţin că este o sursă
de antioxidanţi şi scade riscul de diabet, ceva din boabele ei scade incidenţa
cirozei şi bolilor pancreasului.
? Un espresso are mai puţină cafeină decât o
ceaşcă de cafea.
? Vinul roşu e un ingredient esenţial pentru
a ne menţine în formă. Se ştie de mult timp că ajută la prevenirea cancerului şi
la protejarea arterelor. Unele studii arată însă că există un antioxidant care
se găseşte în strugurii roşii din care se face vinul, numit resveratrol. Acesta
îmbunătăţeşte anduranţa muşchilor, reduce afecţiunile gingiilor şi apariţia
bolii Alzheimer.
? Cei care îşi încep ziua cu două ouă la
micul dejun pierd de două ori mai multe kilograme decât cei care ţin diete
drastice, susţin nutriţioniştii de la Universitatea de medicină din Louisiana
(SUA), într-un studiu efectuat pe o mie de femei obeze. Succesul oului este
determinat de conţinutul bogat în cele mai bune proteine, ceea ce conferă
aceeaşi energie ca şi mâncatul unei fripturi, dar are un număr mult mai mic de
calorii. Şi asta, indiferent de modalitatea de preparare.
? Merele, nu cofeina (cafeaua), sunt mai
eficiente să ne trezească dimineaţa.
? Dieta naturistă presupune şi multe reguli
pe care mulţi oameni nu le pot urma. Cu toate acestea, dacă încercăm să ne
apropiem cât mai mult de acestea vom observa, în timp, îmbunătăţiri. Iată care
sunt regulie mai sus-menţionate: consumă cel puţin 2 litri de lichide pe zi, nu
trebuie să bei lichide în timpul mesei, nu se recomandă să consumi multe feluri
de mâncare la o masă şi ai grijă cum le combini, vinul de ţară se bea cu moderaţie
cu o jumătate de oră înaintea mesei, fructele trebuie mâncate înaintea
celorlalte alimente, pentru a asigura o digestie mai bună, este bine ca fiecare
să consume alimente din ţara în care s-a nascut. De exemplu noi, românii, am
putea sa înlocuim lamâia cu cătina albă. Produsele din cereale trebuie
consumate fără să le distrugem principiile nutritive prin modul de preparare.
Vitaminele sintetice realizate chimic nu îşi îndeplinesc rolul la fel de bine
ca cele naturale, deci trebuie înlocuite.
? În ultimul timp, studiu după studiu arată
beneficiile ciocolatei: conţine antioxidanţi care previn anumite tipuri de
cancer, iar anumite substanţe pot chiar să prevină demenţa. Consumaţi ciocolata
cu cel mai mare conţinut de cacao. Cea care are prea mult zahăr face mai mult rău
decât bine.
? Treizeci de grame de fistic zilnic ne
feresc de riscul de a ne îmbolnăvi de boli cardiovasculare ca infarct, accident
cerebral sau embolii, sustin cercetătorii de la Universitatea de medicină din
Pennsylvania (SUA).
Pe lânga fistic, nucile, migdalele şi
alunele de pădure neprăjite reduc atât nivelul colesterolului rău, cât şi al grăsimilor
nesănătoase din arterele sanguine. Studiul, efectuat pe trei mii de adulţi,
timp de cinci săptămâni, a micşorat nivelul colesterolului şi trigliceridelor
cu până la 30%, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge care
blochează arterele.
? Consumul exagerat de şuncă poate afecta plămânii,
potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani din cadrul
Universităţii Columbia, New York . Şi asta din cauza faptului că şunca, slănina
şi alte produse din carne afumată conţin nitriţi utilizaţi pe post de
conservanţi. Persoanele care au consumat produse din carne afumată de cel puţin
14 ori pe lună au prezentat de doua ori mai multe riscuri de a face bronşită şi
emfizem, boli care produc îngustarea căilor respiratorii şi obstrucţionează
fluxul de aer. În plus, persoanele care mănâncă şuncă de mai mult de cinci ori
pe săptămână prezintă cu 60% mai multe riscuri de a dezvolta cancer la vezica
urinară, faţă de cei care mănâncă mai rar acest produs.
? Pentru a şti care sunt alimentele care
ajută organismul să-şi refacă forţele, trebuie să cunoaştem câteva dintre acele
legume şi fructe care, nepreparate, ne oferă vitaminele de care avem nevoie.
Trebuie ţinut cont de faptul că excesul alimentar duce la obezitate, boli şi
îmbătrânire prematură, şi toate acestea pot fi simplu evitate.
Deci iată ce trebuie să mâncăm pentru a nu
mai ajunge în vecinătatea farmaciilor.
-Pentru vitamina A: morcovul, roşiile,
spanacul, salata, pătrunjelul verde, ceapa verde, mrăarul, adică legumele
galben-portocalii şi verde închis.
-Alimentele bogate în vitamina E sunt:
germenii de cereale, uleiurile presăte la rece din soia, porumb,
floarea-soarelui, măsline.
-Vitamina C au: citricele, ardeiul gras,
hreanul şi măceşul. Una din cele mai mari concentraţii de vitamina C o are
patrunjelul verde.
-Calciu găsim în: iaurt, lapte, telemea,
nuci,morcovi, varz ă, gulie, mere.
-Pentru fier trebuie să mâncăm: spanac,
gălbenuş, cacao, stafide.
? Regimul
alimentar mediteranean, bogat în uleiuri vegetale şi peşte, este la fel de
benefic pentru persoanele care suferă de maladii cardiace ca şi regimul
alimentar foarte strict, sărac în grăsimi, este concluzia Asociaţiei Americane
de Cardiologie. Dieta mediteraneană constă în consumul mărit de fructe,
vegetale, seminţe şi peşte, cantităţi mici de carne roşie şi o cantitate
relativ mare de grăsimi provenind din uleiul de măsline şi nuci. Prezenţa
acidului gras Omega 3, prezent în cantitate mare în aceste alimente limiteaza
crizele cardiace sau accidentele cerebrale. Dieteticienii au recomandat tuturor
bolnavilor să consume zilnic o cantitate maximă de 200 de grame de colesterol,
iar procentul zilnic de calorii provenind din grăsimi să fie limitat la 30%.
? Ciocolata, ale cărei efecte pozitive
cardiovasculare au fost deja demonstrate, este benefică şi pentru creier,
pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină cerebrală, este rezultatul a două
studii prezentate de medicii americani.
Substanţa antioxidantă conţinută de
boabele de cacao a crescut semnificativ fluxul sangvin în creier, şi acest
lucru este benefic în tratarea persoanelor în vârstă care au suferit mici
atacuri cerebrale şi suferă de demenţă. Trei ceşti de cacao zilnic vă feresc de
hipertensiune arterială şi pierderea memoriei.
? Dieta alimentară bogată în fibre (30 de
grame zilnic) reduce la jumătate riscul de apariţie a cancerului la sân, este
concluzia unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi publicat în
„International Journal of Epidemiology”. Fibrele alimentare, prezente în pâine,
cereale integrale, dar şi în legume şi fructe, protejează femeile tinere
împotriva cancerului la sân, dar nu are efect în cazul celor aflate la menopauză.
Printre posibilele explicaţii se numără faptul că alimentele cu conţinut mare
de fibre sunt bogate în vitamine, zinc şi antioxidanţi. O a doua explicaţie
este faptul că acestea controlează glicemia, variaţiile de nivel de zahăr în
sânge putând provoca apariţia cancerului. Cea de-a treia explicaţie este că
fibrele reduc nivelul hormonilor la femeile tinere.
? Dacă sunteţi adepţii consumului de peşte
de trei ori pe săptămână, aveţi mari şanse să nu vă îmbolnăviţi de cancer. Un
studiu publicat în „International Journal of Cancer” confirmă efectele preventive
ale peştelui gras, bogat în omega-3, asupra cancerului de prostată. Două mii de
persoane atinse de această teribilă maladie au fost întrebate despre
obiceiurile lor alimentare, răspunsurile lor fiind comparate cu cele ale unui
grup etalon. Studiul a demonstrat că omega-3 micşorează riscul apariţiei
acestui tip de cancer cu 43%. Dar nu doar peştele este responsabil de această
diferenţă. Există şi un aspect genetic deoarece purtătorii genei
? Adăugarea de lapte în ceai poate distruge
calitatea acestuia de a ne proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Acesta
este rezultatul unui studiu german care a demonstrat că ceaiul negru, băut
frecvent, păstrează pereţii arterelor sănătoşi şi menţine tensiunea constantă.
Însă caseina, o proteina din lapte, anulează efectul benefic al oxidului
nitric, substanţa din ceai care amelioreaza dilaterea vaselor de sânge, sunt
concluziile cercetătorilor, publicate în European Heart Journal.
? Cafeaua reduce cu 60 % riscul de apariţie
a diabetului de tip 2, mai ales la persoanele care au în familie suferinzi de
această boală. Acest lucru a fost demonstrat în urma unui studiu californian
asupra a 200.000 persoane. Chiar şi persoanele care au băut cafea, dar s-au
oprit, au risc scăzut faţă de cele care nu au băut niciodată. Diabetul de tip 2
sau diabetul vârstei adulte, cum mai este numit, nu se vindecă fără modificarea
stilului de alimentaţie. Nu se ştie exact care din substanţele componente ale
cafelei are acest efect, dar se pare că nu cofeina. Cercetătorii susţin că este
prea devreme să recomande diabeticilor sa bea cafea în chip de medicament, mai
ales că mai mult de două ceşti de cafea pe zi provoacă insomnii şi aritmii
cardiace.
? Câteva cuburi de ciocolată neagră,
consumate zilnic, au acelaşi efect ca şi administrarea de aspirină, diminuând
riscul de blocare a arterelor, responsabil pentru apariţia infarctului sau a
accidentelor cerebrale. Acestea sunt concluziile unui studiu al cercetătorilor de
la Şcoala de medicină Johns Hopkins (SUA). Ciocolata neagră, fără zahăr şi unt
contribuie la reducerea coagulării sangvine datorită flavonoidelor, substanţele
chimice prezente în boabele de cacao, ceea ce împiedică formarea cheagurilor de
sânge. Cantitatea zilnică recomandată de medici este de două linguri de
ciocolată pură. Faceţi astfel un bine inimii dumneavoastre şi tensiunii
arteriale, care se echilibrează datorită conţinutului mare de magneziu.
? Cercetătorii americani au descoperit că o
substanţă prezentă în compoziţia vinului roşu, resveratrol, are efecte
miraculoase în cazul persoanelor obeze şi creşte considerabil longevitatea.
Această moleculă ar putea explica de ce francezii, deşi sunt cunoscuti că cei
mai mari consumatori de vin roşu din lume, suferă de mai puţine maladii
cardiovasculare, în ciuda alimentaţiei bogate în calorii.
? O cească de cafea pe zi protejează ficatul
de boli grave ca ciroza sau cancerul, arată un studiu al cercetătorilor de la
institutul italian Mario Negri. Acest lucru este datorat antioxidanţilor conţinuţi
de cafea şi au efect numai dacă doza este adecvată, nu mai mult de trei ceşti
zilnic. Altfel pot să apară tulburări ale ritmului inimii ca tahicardia sau
insomnia. Cercetătorii au arătat că prezenţa enzimei GGT, unul dintre
indicatorii cirozei, este cu atât mai scăzută, cu cât consumul de cafea este
mai mare. În acelaşi timp, se micşorează şi nivelul transaminazelor, un alt
indicator al îmbolnăvirii ficatului.
Mai ales baăutorii de alcool pot fi fericiţi,
deoarece cinci ceşti de cafea le reduce riscul apariţiei cirozei.
? Pe lângă faptul că hidratează, ceaiul are şi
alte beneficii asupra sănătăţii, cum ar fi protecţia împotriva bolilor cardiace
şi a cancerului, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine. Pentru a prepara
corect ceaiuri ar trebui să adaugaţi o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de
apă sau două linguriţe de plantă proaspătă la aceeaşi cantitate. Ceaiul de muşeţel
uşurează digestia, calmează nervozitatea şi anxietatea, în timp de socul se
recomandă în gripă, sinuzită sau guturai. Durerile de cap trec cu ceai de tei,
iar menta ajută digestia, reduce flatulenţa şi înlătură greaţa. Ceaiul din măcese
previne infecţiile gripale şi răcelile.
? Ceaiul este a doua băutură consumată în
lume, cantitativ, după apă, potrivit specialiştilor americani, citaţi în cartea
„Mâncarea şi sănătatea”, aparută la editura Reader's Digest.
? Bogat în vitaminele A, B1, B2, C şi în
substanţe nutritive, mărul are proprietăţi terapeutice asupra organismului
uman. Substanţele nutritive antioxidante din sucul de mere ajută la reducerea
colesterolului şi a bolilor cardiovasculare. Consumul regulat de mere reduce
riscul apariţiei cancerului la sân şi la plămâni. Merele sunt bogate în
fibre, reduc colesterolul din organism şi întăresc oasele. Când sunt mâncate ca
o gustare, merele suprimă foamea şi de aceea sunt indicate în curele de
slăbire. În afară de proprietăţile terapeutice pe care le au, merele sunt
utilizate şi în cosmetică. Măştile cu măr ras, aplicat pe faţă timp de 10
minute, câteva zile consecutiv, ajută la curăţarea tenului, la vindecarea
acneelor şi la estomparea ridurilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu