marți, 16 aprilie 2013

Păcatul şi păcătosul



Cu totul nou pentru neamul omenesc este mesajul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de a separa păcatul de păcătos: să urăm păcatul, dar să iubim pe păcătos; să ucidem păcatul, dar să-l salvăm pe păcătos; să nu echivalăm pe păcătos cu păcatul; să nu ucidem pe păcatos din cauza păcatului, ci să-l salvăm din păcat.



Un exemplu zguduitor în această privinţă este femeia prinsă în adulter. Atotmilostivul Mântuitor a despărţit păcatul femeii de existenţa ei după chipul lui Dumnezeu, a condamnat păcatul şi a mustrat pe păcătoasa cu ale Sale cuvinte pline de milă :" Nici Eu nu te osândesc; mergi şi nu mai păcătui." ( Ioan 8, 11).

Oricât de păcătos ar fi cineva, el nu e pierdut.Oricât de căzut şi de decăzut ar fi cineva, el poate fi mântuit. El e ca pomul care şi-a pierdut frunzele când a venit iarna cu viscolul ispitelor, dar puterea de înfrunzire o are. Şi în cel mai păcătos om poate da o primăvară de trezire la o viaţă nouă, când sufla vântul cel cald şi binecuvântat al Duhului Sfânt.
Aceasta este metoda Sfintei noastre Biserici, în lucrarea mântuirii păcătosului de păcat; metoda tradiţională , sfânta şi stabilită în Biserica Ortodoxă de către Sfinţii Părinţi. Ea a fost formulată şi de către Sf. Simeon Noul Teolog :" Căci binele nu e bine când nu se face bine."





Redacţia Jurnal Spiritual



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu