vineri, 19 aprilie 2013

Eveniment



Folk fără vârstă, debut în forţă al ediţiei a VII-a


Cea de-a VII-a ediţie a manifestării „Folk fără vârstă”, organizată de Radio România împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a revenit în mijlocul liceenilor la sfârşitul lunii martie în Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, o gazdă primitoare şi în celelalte şase ediţii anterioare, dar mai ales o pepinieră de talente. De data aceasta, organizatorii au decis că ar fi antrenant şi în acelaşi timp ar dezvolta spiritul de competiţie dacă participanţii la manifestare ar fi şi de la alte licee din sector, precum Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Liceul de Metrologie „Traian Vuia”, Colegiul Naţional „Octav Onicescu” şi Colegiul Naţional „Ion Creangă”. La preselecţie au participat mulţi elevi şi faptul că la secţiunea Creaţie s-au înscris destui a dat juriului dreptul la speranţa că folkul este pe mâini bune în viitorul apropiat.
Invitaţii speciali ai evenimentului au fost cantautorii Ducu Bertzi, Mihai Neniţă, Eugen Cristea şi Ovidiu Mihăilescu, în acelaşi timp membri ai juriului. Cea care a prezentat a fost ca de obicei, cantautoarea Maria Gheorghiu. Elevii colegiului au redescoperit puterea magică a acestui gen muzical şi deşi au avut emoţii nu au ezitat să urce pe scenă şi să se exprime în faţa colegilor şi a invitaţilor speciali. Ducu Bertzi susţinător ai acestei manifestări, a deschis evenimentul ca să dezmorţească atmosfera conjugând verbul a cânta, demonstrând, dacă mai era nevoie, tinereţea sufletului său, fiind unul dintre puternicii cântăreţi care în clipa în care pune piciorul pe scenă se bucură şi bucură şi pe alţii cu muzica sa. Ca întotdeauna nu a venit singur, ci însoţit de Mihai Neniţă, un virtuoz al viorii deja binecunoscut marelui public. Apoi Fraţii Mitrea, Radu şi Petre, au predat ştafeta colegilor de la Colegiul „Gheorghe Şincai”, căci după ediţiile Folk fără vârstă la care au participat, astăzi cei doi sunt studenţi cu acte în regulă şi note pe măsura talentului lor. Tinere talente s-au ivit pe scenă, iar premiile, chitare şi alte instrumente muzicale, asigurate de sponsorul tradiţional Hora Reghin, au ajuns la cei mai buni. Printre aceştia se numără: Diana Rubinescu şi Cristi Preda - Marele premiu, Matei Teodorescu, Alexandra Popescu şi Andreea Alecu - loc III Creaţie, Irina Stanigut şi Laura Meştereagă - loc II Interpretare, Ana Maria Breteanu - menţiune, Larisa Calei şi Alexandru Andrei - loc III Interpretare. Preşedintele juriului, Eugen Cristea, emoţionat de participarea numeroasă a elevilor, recunoştea că „în toate concursurile este vorba despre bucuria de a descoperi că există o punte între generaţii. Pe lângă faptul că tinerii sunt încurajaţi să pună mâna pe o chitară şi să se exprime cu ajutorul ei, ei primesc îndemnul de a descoperi cu adevărat ce înseamnă prietenia, de a se cunoaşte unul pe altul. Piese aparent fără legătură cu lumea în care ei trăiesc reuşesc să le atingă resorturi lăuntrice. Tinerii sunt sensibili şi muzica folk ajunge fără îndoială la ei”. În timp ce juriul delibera, pe scenă a urcat Eugen Cristea şi recitalul său de poezie şi chitara a demonstrat tuturor celor prezenţi de ce este atât de iubit. Nu se ştie câtă plăcere îi face că e socotit un actor popular, nici ce simte când este chemat la rampă pentru a primi ovaţiile publicului, cu siguranţă însă preţuirea generaţiei tinere îl bucură pe deplin. 
Ovidiu Mihăilescu şi trupa JOI, Ciprian Diaconu şi Radu Vălean, au explodat pe scena de la Colegiul Gheorghe Şincai, demonstrând ce mult contează comunicarea şi rezonanţa mai ales pe scenă. Versurile lui Ovidiu Mihăilescu ating, echilibrează, deschid ferestre spre locuri despre care inimile doar bănuiau că există. Mereu inspirat, mereu pasionat de oameni, de viaţă, de muzică şi vers, de iubire, Ovidiu Mihăilescu este un exemplu pentru tinerii care descoperă acum chitara şi universul ei incredibil.
Manuela Popescu, producătorul manifestării, remarca faptul că se simte o diferenţă clară de valoare a concurenţilor în urma promovării acestui gen muzical în liceele din Bucureşti şi din ţară. Folkul este din ce în ce mai aproape de copii, de generaţiile tinere. Manifestarea – concurs “Folk fără vârstă” a călătorit prin ţară la Botoşani, Reghin, Sebeş, Năvodari şi cu siguranţă nu se va opri aici. Talente sunt în această ţară şi ele trebuie descoperite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu