sâmbătă, 6 aprilie 2013

Exista rosii romanesti periculoase?

Exista rosii românesti periculoase?


O substanta controversata, care ajuta legumele sa creasca mai repede, este folosita în exces de legumicultorii cu traditie din tara noastra.

Românii abia asteapta la fiecare început de vara sa dea bani pe o min­ciuna, aceea ca rosiile cultivate de gradinarii nostrii sunt mai sanatoase decât cele din import. Cumpara­tori au platit si 20 de lei pe kilogram luna trecuta, convinsi ca tomatele din zone cu traditie, ca sudul tarii sau Galatiul, sunt cultivate natural. Ce nu stiu consumatorii este ca legumicul­torii români folosesc în exces o substanta controversata, nu­mita Ethrel. Rolul acesteia este de a grabi coacerea legumelor, dar chiar si reprezentantul pro­du­ca­torului afirma ca în mod normal ar trebui interzisa.


Miracolul numit Ethrel

Trei zile. De atât au avut nevoie reporterii "României libere" pentru ca o rosie cruda, care abia a crescut pe fir, sa se înroseasca si sa fie gata de vânzare. Secretul coacerii rapide, chiar si când vremea e rece si ploioasa, sta în Ethrel, un produs interzis în unele tari, dar care este folosit pe scara larga de gradinarii români care se grabesc sa ajunga la piata la începutul sezonului, când rosiile sunt mai scumpe. Orice gradinar cinstit recu­noaste ca în conditiile climaterice din tara noastra rosiile nu au cum sa se coaca natural pâna în luna mai chiar daca au fost plantate în sere încalzite. În schimb, cei mai multi dintre legumicultori folosesc Ethrel, un produs chimic care face ca o rosie stropita sa se coaca aproape pe loc. Desi, în România, utilizarea sa este strict reglementata, taranii abuzeaza de aceasta substanta pentru a ajunge cât mai devreme în pietele din orase.


Reporterii României libere au descoperit ca legumicultorii cumpara la liber Ethrel si îl arunca pe rosii fara nici un discernamânt si fara sa respecte indicatiile producatorului, punând astfel în pericol sanatatea consumatorilor.

 "Mai rapid ca Ethrel nu exista"

Am mers în mai multe comune din judetul Olt si ne-am oprit la magazinele care vând pesticide si îngrasaminte pentru agricultura. Am cerut sa cumparam Ethrel si am fost serviti înca de la prima unitate unde am intrat.

Reporter: Mai aveti Ethrel?

Vânzatoare: Numai la suta de grame. Costa 70 de lei un flacon.

R.: Cât ajunge asta?

V.: Depinde cum vreti sa îl dati.

R.: La rosii, ca nu se mai încalzeste.

V.: Merge 5 mililitri.

R.: Mai aveti si alte substante similare?

V.: Da, pentru coacere naturala, dar nu la fel de rapida si se numeste Drister.

R.: Vreau de asta rapid.

V.: Mai rapid ca Ethrel nu exista.

Ethrelul se vinde la discretie si în târgurile organizate saptamânal în comune. Unii vânzatori sunt totusi mai precauti. "Nu mai avem voie sa comercializam acest produs de cinci ani de zile", ne-a raspuns un comerciant. Totusi, legumicultorii din Olt ne-au declarat ca multe magazine ofera aceasta substanta numai daca vânzatorul îl cunoaste pe cumparator.



"Plantele se usuca, dar ne convine"

Cum functioneaza Ethrelul? Hormonul chimic din produs stimuleaza aparitia mai devreme a unei substante care se gaseste în mod natural în legume si fructe atunci când se coc. Unii specialisti afirma ca daca s-ar respecta regulile pentru stropire - diluarea atenta a solutiei si acordarea unui timp de pauza de zece zile, necesar ca hormonul sa iasa din rosie - Ethrelul nu ar fi toxic. Numai ca legumicultorii români, dornici sa prinda preturile mari care se practica la începutul verii, utilizeaza o solutie mai concentrata decât cea recomandata si nu mai asteapta sa treaca perioada de volatizare a substantei chimic. Rosia este recoltata si ajunge pe masa consumatorului cu tot cu hormonii de stimulare a cresterii.

"La începutul luni mai, a vândut un vecin rosiile cu 18 lei kilogramul. A venit un angrosist si i le-a luat de la poarta. Când am vazut asa, ne-am pus toti pe cautat Ethrel", ne-a povestit un gradinar din Teleorman.

Acesta ne-a explicat ca majoritatea cultivatorilor de rosii aplica urmatoarea reteta. "Plantele sunt în sera. Omul stropeste plantele si apoi închide ermetic sera, pentru ca substanta sa nu se piarda în aer. În trei zile, rosia e coapta, dar restul plantei se usuca. Dar pe producator nu-l deranjeaza. Vinde rosiile la pret mare, acum la început de sezon, dupa care planteaza în acelasi loc vinete sau gogosari. Nu asteapta nimeni 10 zile, pentru ca tocmai asta e si ideea, sa ajungem cât mai repede pe piata", a explicat gradinarul.

"E interzis, aveti grija"

Am încercat sa obtinem Ethrel chiar de la producatorul acestei substante, compania Bayer. L-am sunat pe unul dintre distribuitorii oficiali pentru zona Teleorman, Nicusor Taroiu, caruia i-am spus sa suntem legumicultori începatori care vor sa ajunga repede pe piata cu rosiile. "Nu se mai foloseste în România la tomate. A fost scoasa de la omologare si este practic interzisa. Atentie mare la lucrul asta, pentru ca substanta se aduce pe diverse cai din Moldova, Ucraina sau alte tari si se vinde în unele magazine", ne-a explicat Nicusor Taroiu. Acesta a precizat ca Ethrelul a fost interzis în tara noastra deoarece a fost folosit în exces de legumicultorii români. "Totul a pornit de la utilizarea excesiva. De dragul de a le face mari si numai bune de piata s-a folosit foarte mult si la analizele de laborator a fost gasit în cantitati foarte mari", ne-a explicat distribuitorul Bayer. Totusi, acesta a admis ca agricultorii români nu au renuntat la practica grabirii coacerii rosiilor.

"Ethrelul e în continuare cautat, foarte multi ma suna, dar este un produs care nu mai poate fi folosit în România, mai ales daca produceti pentru vânzare". Am dorit sa aflam care sunt, concret, rezultatele analizelor de laborator despre care vorbeste Nicusor Taroiu. Din pacate, am fost purtati de la o institutie a statului la alta, fara nici un rezultat. Astfel, Ministerul Agriculturii ne-a raspuns: "pentru detalii va recomandam sa va adresati Institutului National de Sanatate Publica". De la acest institut, ni s-a transmis ca despre analize trebuie sa ne interesam la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinata si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Doar ca si nici aici nu am obtinut vreun rezultat. "Va comunicam ca în cadrul laboratoarelor din reteaua ANSVSA care realizeaza analize din produse alimentare de origine vegetala, nu se efectueaza determinarea prezentei produsului Ethrel sau a altui produs utilizat pentru maturizarea rapida a legumelor".

În fine, am încercat sa obtinem o pozitie oficiala de la conducerea centrala a companiei. Desi am asteptam doua saptamâni un raspuns, nu am primit nimic.

"Problema e sa nu se greseasca concentratia"

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ca substantele care grabesc maturizarea legumelor nu sunt nocive în sine. "Faptul ca se grabeste maturarea, mai ales acolo unde se valorifica rosiile mai rapid, nu este un lucru rau, pentru ca aceste substante nu se acumuleaza în rosii. Toate aceste substante se gasesc si în mod natural în legumele si fructele aflate la maturitate. Practic, când se creste artificial aceasta concentratie, se grabeste maturizarea", a afirmat Valeriu Tabara. Fostul ministru a mentionat totusi ca e important ca producatorii sa nu exagereze cu folosirea acestei substante. "Problema este sa nu se greseasca la concentratie, apoi sa se aeriseasca foarte bine încaperea sau, în câmp, sa nu se foloseasca substante care se acumuleaza în planta, pe care le gaseste si peste zece zile. Pentru ca pe principiul asta nu ar trebui sa mai folosim substante împotriva daunatorilor. De exemplu, sulfatul de cupru, limitat ca utilizare, este mai periculos decât ethrelul", a mentionat Valeriu Tabara. De asemenea, acesta a mentionat ca e esentiala sa se respecte perioada de asteptare, ca substanta sa dispara din planta, înainte de recoltare.

Controverse mondiale

Dezbateri legate de folosirea Ethrelului au avut loc în toata lumea. Substanta a fost interzisa în India, unde era folosita în exces pentru coacerea rapida a bananelor. De asemenea, reglementari au fost impuse inclusiv în tari precum Ghana, unde hormonul este utilizat pentru coacerea rapida a ananasului. Uniunea Europeana permite ca în legumele ce se vând pe teritoriul sau se se gaseasca o cantitate infima din aceasta substanta, respectiv 0.5 parti la un milion dintr-un litru.

Una dintre tarile în care Ethrelul a fost declarat sigur este Vietnamul.

 Efecte secundare pentru oameni

În stare nediluata, Ethrelul este coroziv si poate cauza rani grave ale ochilor, se arata într-un pliant international al acestui produs. "Este periculos daca este înghitit, inhalat sau absorbit prin piele. Chiar în specificatiile pentru România se mentioneaza ca "cele mai importante simptome si efecte, atât acute, cât si întârziate sunt arsuri ale pielii si ale tesutului membranelor mucoase, iritatie gastro-intestinala".


Cum recunosti o rosie coapta cu Ethrel

Consumatorii au o singura metoda de a descoperi cu ochiul liber daca leguma pe care o cumpara este sau nu coapta mai repede decât normal. Astfel, tomatele, desi sunt rosii pe dinafara, în general sunt verzui în interior, iar miezul este înca tare si cu gust de necopt.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu