Exista rosii românesti periculoase?
O substanta controversata, care ajuta legumele sa
creasca mai repede, este folosita în exces de legumicultorii cu traditie din tara noastra.
Românii
abia asteapta la fiecare început de vara sa dea bani pe o minciuna, aceea ca
rosiile cultivate de gradinarii nostrii sunt mai sanatoase decât cele din
import. Cumparatori au platit si 20
de lei pe kilogram luna trecuta, convinsi ca tomatele din zone cu traditie, ca
sudul tarii sau Galatiul, sunt cultivate natural. Ce nu stiu consumatorii este
ca legumicultorii români folosesc în exces o substanta controversata, numita
Ethrel. Rolul acesteia este de a grabi coacerea legumelor, dar chiar si
reprezentantul producatorului afirma ca în mod normal ar trebui interzisa.
Miracolul numit Ethrel
Trei zile. De atât au avut nevoie
reporterii "României libere" pentru ca o rosie cruda, care abia a
crescut pe fir, sa se înroseasca si sa fie gata de vânzare. Secretul coacerii
rapide, chiar si când vremea e rece si ploioasa, sta în Ethrel, un produs
interzis în unele tari, dar care este folosit pe scara larga de gradinarii
români care se grabesc sa ajunga la piata la începutul sezonului, când rosiile
sunt mai scumpe. Orice gradinar cinstit recunoaste ca în conditiile climaterice
din tara noastra rosiile nu au cum sa se coaca natural pâna în luna mai chiar
daca au fost plantate în sere încalzite. În schimb, cei mai multi dintre
legumicultori folosesc Ethrel, un produs chimic care face ca o rosie stropita
sa se coaca aproape pe loc. Desi, în România, utilizarea sa este strict
reglementata, taranii abuzeaza de aceasta substanta pentru a ajunge cât mai
devreme în pietele din orase.
Reporterii României libere au descoperit ca legumicultorii cumpara la liber Ethrel si îl arunca pe rosii fara nici un discernamânt si fara sa respecte indicatiile producatorului, punând astfel în pericol sanatatea consumatorilor.
"Mai rapid ca Ethrel nu
exista"
Am mers în mai multe comune din judetul
Olt si ne-am oprit la magazinele care vând pesticide si îngrasaminte pentru
agricultura. Am cerut sa cumparam Ethrel si am fost serviti înca de la prima
unitate unde am intrat.
Reporter: Mai aveti Ethrel?
Vânzatoare: Numai la suta de grame. Costa
70 de lei un flacon.
R.: Cât ajunge asta?
V.: Depinde cum vreti sa îl dati.
R.: La rosii, ca nu se mai încalzeste.
V.: Merge 5 mililitri.
R.: Mai aveti si alte substante similare?
V.: Da, pentru coacere naturala, dar nu la
fel de rapida si se numeste Drister.
R.: Vreau de asta rapid.
V.: Mai rapid ca Ethrel nu exista.
Ethrelul se vinde la discretie si în
târgurile organizate saptamânal în comune. Unii vânzatori sunt totusi mai
precauti. "Nu mai avem voie sa comercializam acest produs de cinci ani de
zile", ne-a raspuns un comerciant. Totusi, legumicultorii din Olt ne-au
declarat ca multe magazine ofera aceasta substanta numai daca vânzatorul îl
cunoaste pe cumparator.
"Plantele se usuca, dar ne
convine"
Cum functioneaza Ethrelul? Hormonul chimic
din produs stimuleaza aparitia mai devreme a unei substante care se gaseste în
mod natural în legume si fructe atunci când se coc. Unii specialisti afirma ca
daca s-ar respecta regulile pentru stropire - diluarea atenta a solutiei si
acordarea unui timp de pauza de zece zile, necesar ca hormonul sa iasa din
rosie - Ethrelul nu ar fi toxic. Numai ca legumicultorii români, dornici sa
prinda preturile mari care se practica la începutul verii, utilizeaza o solutie
mai concentrata decât cea recomandata si nu mai asteapta sa treaca perioada de
volatizare a substantei chimic. Rosia este recoltata si ajunge pe masa
consumatorului cu tot cu hormonii de stimulare a cresterii.
"La începutul luni mai, a vândut un
vecin rosiile cu 18 lei kilogramul. A venit un angrosist si i le-a luat de la
poarta. Când am vazut asa, ne-am pus toti pe cautat Ethrel", ne-a povestit
un gradinar din Teleorman.
Acesta ne-a explicat ca majoritatea
cultivatorilor de rosii aplica urmatoarea reteta. "Plantele sunt în sera.
Omul stropeste plantele si apoi închide ermetic sera, pentru ca substanta sa nu
se piarda în aer. În trei zile, rosia e coapta, dar restul plantei se usuca.
Dar pe producator nu-l deranjeaza. Vinde rosiile la pret mare, acum la început
de sezon, dupa care planteaza în acelasi loc vinete sau gogosari. Nu asteapta
nimeni 10 zile, pentru ca tocmai asta e si ideea, sa ajungem cât mai repede pe
piata", a explicat gradinarul.
"E interzis, aveti grija"
Am încercat sa obtinem Ethrel chiar de la
producatorul acestei substante, compania Bayer. L-am sunat pe unul dintre
distribuitorii oficiali pentru zona Teleorman, Nicusor Taroiu, caruia i-am spus
sa suntem legumicultori începatori care vor sa ajunga repede pe piata cu
rosiile. "Nu se mai foloseste în România la tomate. A fost scoasa de la
omologare si este practic interzisa. Atentie mare la lucrul asta, pentru ca
substanta se aduce pe diverse cai din Moldova, Ucraina sau alte tari si se
vinde în unele magazine", ne-a explicat Nicusor Taroiu. Acesta a precizat
ca Ethrelul a fost interzis în tara noastra deoarece a fost folosit în exces de
legumicultorii români. "Totul a pornit de la utilizarea excesiva. De
dragul de a le face mari si numai bune de piata s-a folosit foarte mult si la
analizele de laborator a fost gasit în cantitati foarte mari", ne-a
explicat distribuitorul Bayer. Totusi, acesta a admis ca agricultorii români nu
au renuntat la practica grabirii coacerii rosiilor.
"Ethrelul e în continuare cautat,
foarte multi ma suna, dar este un produs care nu mai poate fi folosit în
România, mai ales daca produceti pentru vânzare". Am dorit sa aflam care
sunt, concret, rezultatele analizelor de laborator despre care vorbeste Nicusor
Taroiu. Din pacate, am fost purtati de la o institutie a statului la alta, fara
nici un rezultat. Astfel, Ministerul Agriculturii ne-a raspuns: "pentru
detalii va recomandam sa va adresati Institutului National de Sanatate
Publica". De la acest institut, ni s-a transmis ca despre analize trebuie
sa ne interesam la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinata si pentru
Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Doar ca si nici aici nu am obtinut vreun
rezultat. "Va comunicam ca în cadrul laboratoarelor din reteaua ANSVSA
care realizeaza analize din produse alimentare de origine vegetala, nu se
efectueaza determinarea prezentei produsului Ethrel sau a altui produs utilizat
pentru maturizarea rapida a legumelor".
În fine, am încercat sa obtinem o pozitie
oficiala de la conducerea centrala a companiei. Desi am asteptam doua saptamâni
un raspuns, nu am primit nimic.
"Problema e sa nu se
greseasca concentratia"
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu
Tabara, sustine ca substantele care grabesc maturizarea legumelor nu sunt
nocive în sine. "Faptul ca se grabeste maturarea, mai ales acolo unde se
valorifica rosiile mai rapid, nu este un lucru rau, pentru ca aceste substante
nu se acumuleaza în rosii. Toate aceste substante se gasesc si în mod natural
în legumele si fructele aflate la maturitate. Practic, când se creste
artificial aceasta concentratie, se grabeste maturizarea", a afirmat
Valeriu Tabara. Fostul ministru a mentionat totusi ca e important ca
producatorii sa nu exagereze cu folosirea acestei substante. "Problema
este sa nu se greseasca la concentratie, apoi sa se aeriseasca foarte bine
încaperea sau, în câmp, sa nu se foloseasca substante care se acumuleaza în planta,
pe care le gaseste si peste zece zile. Pentru ca pe principiul asta nu ar
trebui sa mai folosim substante împotriva daunatorilor. De exemplu, sulfatul de
cupru, limitat ca utilizare, este mai periculos decât ethrelul", a
mentionat Valeriu Tabara. De asemenea, acesta a mentionat ca e esentiala sa se
respecte perioada de asteptare, ca substanta sa dispara din planta, înainte de
recoltare.
Controverse mondiale
Dezbateri legate de folosirea Ethrelului
au avut loc în toata lumea. Substanta a fost interzisa în India, unde era
folosita în exces pentru coacerea rapida a bananelor. De asemenea, reglementari
au fost impuse inclusiv în tari precum Ghana, unde hormonul este utilizat
pentru coacerea rapida a ananasului. Uniunea Europeana permite ca în legumele ce
se vând pe teritoriul sau se se gaseasca o cantitate infima din aceasta
substanta, respectiv 0.5 parti la un milion dintr-un litru.
Una
dintre tarile în care Ethrelul a fost declarat sigur este Vietnamul.
Efecte secundare pentru oameni
În stare nediluata, Ethrelul este coroziv
si poate cauza rani grave ale ochilor, se arata într-un pliant international al
acestui produs. "Este periculos daca este înghitit, inhalat sau absorbit
prin piele. Chiar în specificatiile pentru România se mentioneaza ca "cele
mai importante simptome si efecte, atât acute, cât si întârziate sunt arsuri
ale pielii si ale tesutului membranelor mucoase, iritatie
gastro-intestinala".
Cum recunosti o rosie coapta cu
Ethrel
Consumatorii au o singura metoda de a descoperi
cu ochiul liber daca leguma pe care o cumpara este sau nu coapta mai repede
decât normal. Astfel, tomatele, desi sunt rosii pe dinafara, în general sunt
verzui în interior, iar miezul este înca tare si cu gust de necopt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu