Secretele murdare ale industriei
de procesare a alimentelor
Dintotdeauna oamenii au procesat
alimentele. Taiem, înmuiem, gatim si fermentam mâncarea, o maruntim si o uscam.
Toate acestea sunt tipuri de prelucrare, relateaza Foodmatters.tv.
Procesarea traditionala are doua functii:
aceea de a face alimentele mai digerabile si de a le conserva pentru a fi
utilizate în perioadele în care mâncarea nu este disponibila. Alimentele
procesate în mod traditional, care rezistau mai mult timp, erau pastrama, cârnatii
si preparatele din carne, precum si produsele din cereale, lactatele,
muraturile.
Din pacate, în perioada moderna, am
înlocuit procesarea locala a taranilor si mestesugarilor cu o procesare
industriala, care diminueaza calitatea alimentelor, în loc sa le faca mai
nutritive si digerabile. Procesarea industriala depinde de zahar, faina alba,
uleiuri procesate si hidrogenate, aditivi alimentari sintetici si vitamine,
tratament termic etc.
Haideti
sa analizam procesul de prelucrare implicat în crearea micului-dejun tipic cu
cereale, lapte degresat si suc de portocale
Cereale pentru
micul-dejun
Cerealele sunt produse printr-un proces
numit extruziune. Boabele sunt amestecate cu apa, transformate într-o pasta si
asezate într-o masinarie numita extruder. Boabele sunt fortate sa iasa printr-o
gaura mica la o temperatura si o presiune mare, care le modeleaza în forma
literei “o” sau în fulgi. Aceste produse sunt apoi supuse unor pulverizari,
care le confera un învelis din ulei si zahar, pentru a le oferi acel aspect
crocant.
Biochimistul Paul Stitt descrie procesul
de extruziune, care trateaza boabele la o temperatura si o presiune extrem de
mare, si subliniaza faptul ca procesarea distruge cea mai mare parte din
continutul lor nutritiv. Procesarea denatureaza acizii grasi, distruge chiar si
vitaminele sintetice ce sunt adaugate la sfârsitul procesului. Aminoacidul cu
înalte calitati nutritive, lizina, este afectat în mod special de procesul de
extruziune.
Chiar si cerealele ambalate în cutii si
vândute în magazinele “sanatoase” sunt realizate tot prin procesul de
extruziune. Acestea sunt realizate cu acelasi tip de masinarii si în mare parte
în aceleasi fabrici.
Având în vedere numarul urias de cutii de
cereale vândute în fiecare an, te-ai putea astepta sa gasesti numeroase studii
publicate care sa descrie efectele pe care le au aceste cereale asupra
animalelor si oamenilor. Însa, cerealele pentru micul-dejun reprezinta o
industrie de multe miliarde de dolari care a creat averi uriase pentru câtiva
oameni. O cutie de cereale care contine boabe în valoare de un cent se vinde cu
patru-cinci dolari în magazinele alimentare. Probabil nu exista niciun alt
produs pe Pamânt care sa aiba un profit atât de mare.
Cu acest profit s-a platit pastrarea
secreta a oricarui tip de lucrare stiintifica care a analizat efectele boabelor
extrudate, iar companiile au reusit sa convinga reprezentantii guvernului ca nu
exista nicio diferenta între o boaba naturala de grâu si o boaba care a fost
modificata prin procesul de extruziune.
Experimentele pe sobolani
Lucrari de cercetare nepublicate indica
faptul ca procesul de extruziune transforma proteinele din boabele cerealelor
în neurotoxine. Stitt descrie un experiment, realizat în 1942 de catre o
companie de cereale, dar închis în dulapul cu documente secrete al firmei, în
cadrul caruia patru grupuri de sobolani au primit un regim alimentar special.
Un grup a fost hranit cu cereale integrale
de grâu, apa si vitamine si minerale sintetice. Un al doilea grup a primit grâu
expandat (o cereala obtinuta în urma procesului de extruziune), apa si aceeasi
solutie nutritiva. Un al treilea grup a primit apa si zahar alb, iar un al
patrulea grup nu a primit nimic altceva în afara de apa si substante nutritive
sintetice.
Sobolanii care au primit grâu integral au
trait timp de peste un an de zile cu acest regim alimentar, cei care nu au
primit nimic altceva decât apa si vitamine, au trait aproximativ doua luni, iar
animalele cu un regim pe baza de apa si zahar alb au trait aproximativ o luna.
Studiul a aratat faptul ca sobolanii care au primit apa, vitamine si grâu
expandat au murit în mai putin de doua saptamâni, chiar mai repede decât cei
care nu au primit deloc mâncare.
Aceste rezultate sugereaza faptul ca
exista ceva extrem de toxic în grâul expandat. Proteinele sunt foarte
asemanatoare cu anumite toxine din structura moleculara, iar presiunea din
cadrul procesului de expandare poate produce modificari chimice care transforma
o boaba nutritiva într-o substanta otravitoare.
Un alt experiment nepublicat a fost
realizat în 1960. Cercetatorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor au
primit opt sobolani de laborator. Acestia au fost împartiti în trei grupuri: un
grup a fost hranit cu fulgi de porumb si apa, un al doilea grup a primit cutia de
carton în care au venit fulgii de porumb si apa, iar grupul de control a primit
mâncare de sobolani si apa.
Sobolanii din grupul de control au ramas
sanatosi pe tot parcursul experimentului, cei care au mâncat cutia de carton au
devenit letargici si au murit de malnutritie, iar animalele care au mâncat
fulgii de porumb si au avut si apa au murit înaintea celor care au mâncat
cartonul!
Mai mult, înainte de moarte, sobolanii
care au fost hraniti cu fulgi de porumb au dezvoltat un comportament aberant,
au facut crize, s-au muscat între ei si în final au intrat în convulsie.
Autopsia a descoperit existenta unei disfunctii a pancreasului, ficatului si
rinichilor si o degenerare a nervilor maduvei spinarii, toate acestea fiind
semne ale socului de insulina.
Concluzia înspaimântatoare a acestui
studiu a fost aceea ca au existat mai multe “substante hranitoare” în cutia de
carton decât în fulgii de porumb. Acest experiment a fost realizat ca o gluma,
însa rezultatele nu au fost deloc amuzante.
Deoarece
cerealele vândute în cutii sunt îmbunatatite cu substante nutritive sintetice,
agentiile de reglementare spun ca acestea sunt sanatoase, la fel ca si boabele
din care sunt facute. Multe dintre aceste cereale contin cel putin 50% dintre
calorii sub forma de zahar.
Procesul de extruziune
Atunci când punem cerealele într-un
dispozitiv de extruziune, acesta modifica structura proteinelor.
Zeina, care cuprinde majoritatea
proteinelor din porumb, este localizata în structurile proteice. Literatura
stiintifica contine un studiu realizat asupra boabelor extrudate, care
analizeaza schimbarile ce se produc în compozitia, forma si eliberarea de
alfa-zeine încapsulate din proteine, ca si rezultat al procesului de
extruziune.
Oamenii de stiinta au descoperit ca în
timpul procesului de extruziune, structurile proteice sunt complet perturbate,
iar alfa-zeinele dispersate. Rezultatele sugereaza faptul ca zeinele din fulgii
de porumb nu sunt limitate doar la structurile proteice rigide, dar pot
interactiona atât unele cu celelalte, cât si cu alte componente ale sistemului,
formând astfel noi compusi care sunt straini pentru corpul uman.
Procesul
de extruziune disperseaza proteinele, care devin toxice. Atunci când proteinele
sunt perturbate în acest mod, acestea pot afecta în mod advers sistemul nervos,
asa cum este indicat de experimentul fulgilor de porumb.
Terciul de moda veche
Exista o singura modalitate de a duce la
faliment aceste companii: nu mai consumati produsele acestora. Asadar, ce o sa
manânci la micul-dejun în loc de cereale si fulgi de porumb? O alegere foarte
buna sunt ouale, indiferent de modul în care sunt gatite. În ceea ce priveste
boabele, terciul facut din boabe non-extrudate furnizeaza o hidratare si o
hranire excelenta la un pret economic.
Boabele precum ovazul, ar trebui taiate
sau omogenizate, iar apoi înmuiate într-un mediu cald, acid, pentru a
neutraliza anti-nutrientii care se produc în mod natural în boabele de cereale,
cum ar fi tanini iritanti, inhibitori de enzime care împiedica digestia si acidul
fitic care blocheaza mineralele.
De asemenea, acest tratament poate sa
desfaca proteinele complexe din boabele de cereale. Înmoi boabele de cereale în
apa calda si adaugi o lingurita de ceva acid, cum ar fi zerul, iaurtul, sucul
de lamâie sau otetul. A doua zi dimineata, cerealele tale se vor gati în doar
câteva minute.
Cel
mai bine este sa manânci terciul cu unt sau smântâna, asa cum faceau bunicii
nostri. Fara vitaminele solubile în grasimi A, D si K2, nu poti absorbi
mineralele din alimente. Mai mult, grasimile din unt si smântâna încetinesc
eliberarea de glucoza în fluxul sanguin, astfel încât zaharul din sânge sa
ramâna stabil de-a lungul întregii dimineti.
Laptele
Laptele este unul din alimentele cele mai
reusite ale naturii. Cea mai mare parte a laptelui nostru provine de la un
animal sacru, vaca. Totusi, în sistemul industrial actual, vacile sunt tinute
captive în interiorul unor fabrici, pentru toata viata lor, le dam o hrana
necorespunzatoare cum ar fi soia, deseuri de la produsele de panificatie si
laturile de la procesul de productie cu etanol, alimente pe care vacile nu ar
trebui sa le manânce.
Mediul închis si alimentatia
necorespunzatoare fac vacile sa se îmbolnaveasca, astfel ca, animalele ajung sa
aiba nevoie de antibiotice si alte medicamente. De asemenea, vacile primesc
hormoni pentru stimularea productiei de lapte. Aceste vaci produc cantitati
mari de lapte apos cu doar jumatate din cantitatea de grasimi necesara, în
comparatie cu laptele produs de vacile care manânca iarba. Apoi, acest lapte
este livrat la fabricile de procesare.
În interiorul acestor fabrici, laptele
este refacut în totalitate. Centrifugile separa laptele în grasimi, proteine si
alte elemente solide si lichide. Odata repartizate, acestea sunt recombinate la
niveluri specifice stabilite pentru obtinerea laptelui integral, cu un continut
redus de grasimi si fara grasimi. Cantitatea care ramâne în plus, va merge
catre productia de unt, smântâna, brânza si alte produse lactate.
Industria lactatelor promoveaza laptele cu
putine grasimi si pe cel degresat deoarece poate obtine mai multi bani din
utilizarea grasimilor de unt la productia de înghetata.
Laptele este pasteurizat la 161°F timp de
15 secunde prin trecerea sa prin “farfurii” de otel inoxidabil superîncalzite.
Daca temperatura depaseste 230°F (peste punctul de fierbere), laptele este
considerat ultrapasteurizat. Acest lapte ultrapasteurizat va avea un gust
distinct la gatit, dar este steriil si are o durata de viata lunga si stabila
la raft. De asemenea, laptele este omogenizat prin intermediul unui tratament
de presiune care desface globulele de grasimi, astfel încât laptele sa nu se
separe. Odata procesat, laptele va rezista timp de doua saptamâni, si nu doar
câteva zile, asa cum este normal.
Procesarea face laptele sa fie dificil de
digerat si transforma proteinele, facându-le alergene. Animalele hranite cu
lapte pasteurizat dezvolta în mod exclusiv deficiente nutritive si devin
sterile dupa doar câteva generatii.
Sucul de portocale
Acum sa ne îndreptam atentia si înspre
sucul de portocale, o parte importanta din “micul dejun sanatos”, alaturi de
cereale si lapte cu grasimi putine. Un articol dezvaluie faptul ca “o noua
fabrica de procesare a sucului de portocale este complet automatizata si poate
procesa pâna la 1800 de tone de portocale pe zi, pentru a produce sucul
concentrat, uleiul extras din coaja si hrana pentru animale”.
Noua metoda de productie a sucului
presupune introducerea în masinarie a întregii portocale. Culturile
conventionale de portocale sunt pulverizate puternic cu pesticide numite
inhibitori colinesteraza, care sunt extrem de toxice pentru sistemul nervos.
Atunci când portocalele sunt introduse în masinariile fabricii pentru a fi
stoarse, toate pesticidele ajung în sucul obtinut în urma acestui proces. Apoi,
se adauga acizi pentru a stoarce si ultima picatura de suc din aceste
portocale.
Asadar, sucul de portocale poate fi o
bautura extrem de toxica. Acest lucru poate fi un motiv pentru care consumul de
suc de fructe este asociat cu o rata mare de cazuri de dementa.
În cadrul unui studiu, autorii analizei au
descoperit ca în sucul de portocale existau compusi care puteau provoca
aparitia cancerului. Într-o alta analiza stiintifica, procesele de filtrare cu
gel si cromatografie lichida de înalta performanta au fost utilizate pentru a
obtine fractii mutagene din sucul de portocale încalzit.
Prin urmare, daca doresti la micul-dejun
un pahar cu suc de portocale, evita sucul comercial procesat. În schimb,
stoarce câteva portocale si un grapefruit: proceseaza sucul singur! Amesteca
sucul proaspat cu apa minerala si un vârf de sare si obtii o bautura
revigoranta.
Prepararea optima a
mâncarii – facuta cu dragoste
Prepararea mâncarii este de fapt o activitate
sacra. Potrivit unei vorbe ezoterice, “Daca o femeie ar putea vedea scânteile
de lumina care ies din vârful degetelor sale atunci când gateste si energia
care se revarsa în mâncare, atunci ea si-ar da seama de modul în care fiinta ei
participa la pregatirea hranei pentru cei dragi.
Gatitul este una din cele mai putin
întelese activitati ale vietii, mai ales în ceea ce priveste modul în care
sentimentele care fac parte din procesul de pregatire al mâncarii afecteaza pe
toata lumea care ia parte la aceasta activitate. Gatitul ar trebui sa fie un
proces care nu se face în graba, sa fie linistit si plin de fericire, deoarece
energia care ajunge în mâncare are un impact asupra energiei receptorului.
“Din acest motiv, liderii spirituali din
est nu manânca niciodata mâncare pregatita de altcineva în afara de proprii lor
chelas (discipoli). Persoana care pregateste mâncarea ar putea fi singura
persoana din întreaga casa aflata la un nivel avansat din punct de vedere al
spiritualitatii. O încarcatura activa de fericire, puritate si pace va ajunge
în mâncarea pregatita, iar aceasta încarcatura emotionala ajunge apoi si la
ceilalti membri ai familiei si îi binecuvânteaza.”
Pentru a fi sanatosi, trebuie sa ne
pregatim singuri mâncarea, pentru noi însine si pentru familiile noastre. Acest
lucru nu înseamna ca trebuie sa petreci ore întregi în bucatarie, dar trebuie
sa petreci ceva timp si în acea încapere a casei, pregatind mâncarea cu
întelepciune si dragoste.
Daca
nimeni din cadrul familiei nu are timp sa pregateasca mâncarea, trebuie sa te
asezi si sa îti regândesti modul în care îti petreci timpul, deoarece aceasta
este singura modalitate de a le oferi copiilor tai o hrana sanatoasa si
nutritiva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu