sâmbătă, 6 aprilie 2013

Secretele murdare ale industriei de procesare a alimentelor


Secretele murdare ale industriei de procesare a alimentelor


Dintotdeauna oamenii au procesat alimentele. Taiem, înmuiem, gatim si fermentam mâncarea, o maruntim si o uscam. Toate acestea sunt tipuri de prelucrare, relateaza Foodmatters.tv.
Procesarea traditionala are doua functii: aceea de a face alimentele mai digerabile si de a le conserva pentru a fi utilizate în perioadele în care mâncarea nu este disponibila. Alimentele procesate în mod traditional, care rezistau mai mult timp, erau pastrama, cârnatii si preparatele din carne, precum si produsele din cereale, lactatele, muraturile.
Din pacate, în perioada moderna, am înlocuit procesarea locala a taranilor si mestesugarilor cu o procesare industriala, care diminueaza calitatea alimentelor, în loc sa le faca mai nutritive si digerabile. Procesarea industriala depinde de zahar, faina alba, uleiuri procesate si hidrogenate, aditivi alimentari sintetici si vitamine, tratament termic etc.
Haideti sa analizam procesul de prelucrare implicat în crearea micului-dejun tipic cu cereale, lapte degresat si suc de portocale



Cereale pentru micul-dejun

Cerealele sunt produse printr-un proces numit extruziune. Boabele sunt amestecate cu apa, transformate într-o pasta si asezate într-o masinarie numita extruder. Boabele sunt fortate sa iasa printr-o gaura mica la o temperatura si o presiune mare, care le modeleaza în forma literei “o” sau în fulgi. Aceste produse sunt apoi supuse unor pulverizari, care le confera un învelis din ulei si zahar, pentru a le oferi acel aspect crocant.
Biochimistul Paul Stitt descrie procesul de extruziune, care trateaza boabele la o temperatura si o presiune extrem de mare, si subliniaza faptul ca procesarea distruge cea mai mare parte din continutul lor nutritiv. Procesarea denatureaza acizii grasi, distruge chiar si vitaminele sintetice ce sunt adaugate la sfârsitul procesului. Aminoacidul cu înalte calitati nutritive, lizina, este afectat în mod special de procesul de extruziune.
Chiar si cerealele ambalate în cutii si vândute în magazinele “sanatoase” sunt realizate tot prin procesul de extruziune. Acestea sunt realizate cu acelasi tip de masinarii si în mare parte în aceleasi fabrici.
Având în vedere numarul urias de cutii de cereale vândute în fiecare an, te-ai putea astepta sa gasesti numeroase studii publicate care sa descrie efectele pe care le au aceste cereale asupra animalelor si oamenilor. Însa, cerealele pentru micul-dejun reprezinta o industrie de multe miliarde de dolari care a creat averi uriase pentru câtiva oameni. O cutie de cereale care contine boabe în valoare de un cent se vinde cu patru-cinci dolari în magazinele alimentare. Probabil nu exista niciun alt produs pe Pamânt care sa aiba un profit atât de mare.
Cu acest profit s-a platit pastrarea secreta a oricarui tip de lucrare stiintifica care a analizat efectele boabelor extrudate, iar companiile au reusit sa convinga reprezentantii guvernului ca nu exista nicio diferenta între o boaba naturala de grâu si o boaba care a fost modificata prin procesul de extruziune.

Experimentele pe sobolani
 
Lucrari de cercetare nepublicate indica faptul ca procesul de extruziune transforma proteinele din boabele cerealelor în neurotoxine. Stitt descrie un experiment, realizat în 1942 de catre o companie de cereale, dar închis în dulapul cu documente secrete al firmei, în cadrul caruia patru grupuri de sobolani au primit un regim alimentar special.
Un grup a fost hranit cu cereale integrale de grâu, apa si vitamine si minerale sintetice. Un al doilea grup a primit grâu expandat (o cereala obtinuta în urma procesului de extruziune), apa si aceeasi solutie nutritiva. Un al treilea grup a primit apa si zahar alb, iar un al patrulea grup nu a primit nimic altceva în afara de apa si substante nutritive sintetice.
Sobolanii care au primit grâu integral au trait timp de peste un an de zile cu acest regim alimentar, cei care nu au primit nimic altceva decât apa si vitamine, au trait aproximativ doua luni, iar animalele cu un regim pe baza de apa si zahar alb au trait aproximativ o luna. Studiul a aratat faptul ca sobolanii care au primit apa, vitamine si grâu expandat au murit în mai putin de doua saptamâni, chiar mai repede decât cei care nu au primit deloc mâncare.
Aceste rezultate sugereaza faptul ca exista ceva extrem de toxic în grâul expandat. Proteinele sunt foarte asemanatoare cu anumite toxine din structura moleculara, iar presiunea din cadrul procesului de expandare poate produce modificari chimice care transforma o boaba nutritiva într-o substanta otravitoare.
Un alt experiment nepublicat a fost realizat în 1960. Cercetatorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor au primit opt sobolani de laborator. Acestia au fost împartiti în trei grupuri: un grup a fost hranit cu fulgi de porumb si apa, un al doilea grup a primit cutia de carton în care au venit fulgii de porumb si apa, iar grupul de control a primit mâncare de sobolani si apa.
Sobolanii din grupul de control au ramas sanatosi pe tot parcursul experimentului, cei care au mâncat cutia de carton au devenit letargici si au murit de malnutritie, iar animalele care au mâncat fulgii de porumb si au avut si apa au murit înaintea celor care au mâncat cartonul!
Mai mult, înainte de moarte, sobolanii care au fost hraniti cu fulgi de porumb au dezvoltat un comportament aberant, au facut crize, s-au muscat între ei si în final au intrat în convulsie. Autopsia a descoperit existenta unei disfunctii a pancreasului, ficatului si rinichilor si o degenerare a nervilor maduvei spinarii, toate acestea fiind semne ale socului de insulina.
Concluzia înspaimântatoare a acestui studiu a fost aceea ca au existat mai multe “substante hranitoare” în cutia de carton decât în fulgii de porumb. Acest experiment a fost realizat ca o gluma, însa rezultatele nu au fost deloc amuzante.
Deoarece cerealele vândute în cutii sunt îmbunatatite cu substante nutritive sintetice, agentiile de reglementare spun ca acestea sunt sanatoase, la fel ca si boabele din care sunt facute. Multe dintre aceste cereale contin cel putin 50% dintre calorii sub forma de zahar.

Procesul de extruziune
 
Atunci când punem cerealele într-un dispozitiv de extruziune, acesta modifica structura proteinelor.
Zeina, care cuprinde majoritatea proteinelor din porumb, este localizata în structurile proteice. Literatura stiintifica contine un studiu realizat asupra boabelor extrudate, care analizeaza schimbarile ce se produc în compozitia, forma si eliberarea de alfa-zeine încapsulate din proteine, ca si rezultat al procesului de extruziune.
Oamenii de stiinta au descoperit ca în timpul procesului de extruziune, structurile proteice sunt complet perturbate, iar alfa-zeinele dispersate. Rezultatele sugereaza faptul ca zeinele din fulgii de porumb nu sunt limitate doar la structurile proteice rigide, dar pot interactiona atât unele cu celelalte, cât si cu alte componente ale sistemului, formând astfel noi compusi care sunt straini pentru corpul uman.
Procesul de extruziune disperseaza proteinele, care devin toxice. Atunci când proteinele sunt perturbate în acest mod, acestea pot afecta în mod advers sistemul nervos, asa cum este indicat de experimentul fulgilor de porumb.

Terciul de moda veche
Exista o singura modalitate de a duce la faliment aceste companii: nu mai consumati produsele acestora. Asadar, ce o sa manânci la micul-dejun în loc de cereale si fulgi de porumb? O alegere foarte buna sunt ouale, indiferent de modul în care sunt gatite. În ceea ce priveste boabele, terciul facut din boabe non-extrudate furnizeaza o hidratare si o hranire excelenta la un pret economic.
Boabele precum ovazul, ar trebui taiate sau omogenizate, iar apoi înmuiate într-un mediu cald, acid, pentru a neutraliza anti-nutrientii care se produc în mod natural în boabele de cereale, cum ar fi tanini iritanti, inhibitori de enzime care împiedica digestia si acidul fitic care blocheaza mineralele.
De asemenea, acest tratament poate sa desfaca proteinele complexe din boabele de cereale. Înmoi boabele de cereale în apa calda si adaugi o lingurita de ceva acid, cum ar fi zerul, iaurtul, sucul de lamâie sau otetul. A doua zi dimineata, cerealele tale se vor gati în doar câteva minute.
Cel mai bine este sa manânci terciul cu unt sau smântâna, asa cum faceau bunicii nostri. Fara vitaminele solubile în grasimi A, D si K2, nu poti absorbi mineralele din alimente. Mai mult, grasimile din unt si smântâna încetinesc eliberarea de glucoza în fluxul sanguin, astfel încât zaharul din sânge sa ramâna stabil de-a lungul întregii dimineti.

Laptele


Laptele este unul din alimentele cele mai reusite ale naturii. Cea mai mare parte a laptelui nostru provine de la un animal sacru, vaca. Totusi, în sistemul industrial actual, vacile sunt tinute captive în interiorul unor fabrici, pentru toata viata lor, le dam o hrana necorespunzatoare cum ar fi soia, deseuri de la produsele de panificatie si laturile de la procesul de productie cu etanol, alimente pe care vacile nu ar trebui sa le manânce.
Mediul închis si alimentatia necorespunzatoare fac vacile sa se îmbolnaveasca, astfel ca, animalele ajung sa aiba nevoie de antibiotice si alte medicamente. De asemenea, vacile primesc hormoni pentru stimularea productiei de lapte. Aceste vaci produc cantitati mari de lapte apos cu doar jumatate din cantitatea de grasimi necesara, în comparatie cu laptele produs de vacile care manânca iarba. Apoi, acest lapte este livrat la fabricile de procesare.
În interiorul acestor fabrici, laptele este refacut în totalitate. Centrifugile separa laptele în grasimi, proteine si alte elemente solide si lichide. Odata repartizate, acestea sunt recombinate la niveluri specifice stabilite pentru obtinerea laptelui integral, cu un continut redus de grasimi si fara grasimi. Cantitatea care ramâne în plus, va merge catre productia de unt, smântâna, brânza si alte produse lactate.
Industria lactatelor promoveaza laptele cu putine grasimi si pe cel degresat deoarece poate obtine mai multi bani din utilizarea grasimilor de unt la productia de înghetata.
Laptele este pasteurizat la 161°F timp de 15 secunde prin trecerea sa prin “farfurii” de otel inoxidabil superîncalzite. Daca temperatura depaseste 230°F (peste punctul de fierbere), laptele este considerat ultrapasteurizat. Acest lapte ultrapasteurizat va avea un gust distinct la gatit, dar este steriil si are o durata de viata lunga si stabila la raft. De asemenea, laptele este omogenizat prin intermediul unui tratament de presiune care desface globulele de grasimi, astfel încât laptele sa nu se separe. Odata procesat, laptele va rezista timp de doua saptamâni, si nu doar câteva zile, asa cum este normal.
Procesarea face laptele sa fie dificil de digerat si transforma proteinele, facându-le alergene. Animalele hranite cu lapte pasteurizat dezvolta în mod exclusiv deficiente nutritive si devin sterile dupa doar câteva generatii.

Sucul de portocale

Acum sa ne îndreptam atentia si înspre sucul de portocale, o parte importanta din “micul dejun sanatos”, alaturi de cereale si lapte cu grasimi putine. Un articol dezvaluie faptul ca “o noua fabrica de procesare a sucului de portocale este complet automatizata si poate procesa pâna la 1800 de tone de portocale pe zi, pentru a produce sucul concentrat, uleiul extras din coaja si hrana pentru animale”.
Noua metoda de productie a sucului presupune introducerea în masinarie a întregii portocale. Culturile conventionale de portocale sunt pulverizate puternic cu pesticide numite inhibitori colinesteraza, care sunt extrem de toxice pentru sistemul nervos. Atunci când portocalele sunt introduse în masinariile fabricii pentru a fi stoarse, toate pesticidele ajung în sucul obtinut în urma acestui proces. Apoi, se adauga acizi pentru a stoarce si ultima picatura de suc din aceste portocale.
Asadar, sucul de portocale poate fi o bautura extrem de toxica. Acest lucru poate fi un motiv pentru care consumul de suc de fructe este asociat cu o rata mare de cazuri de dementa.
În cadrul unui studiu, autorii analizei au descoperit ca în sucul de portocale existau compusi care puteau provoca aparitia cancerului. Într-o alta analiza stiintifica, procesele de filtrare cu gel si cromatografie lichida de înalta performanta au fost utilizate pentru a obtine fractii mutagene din sucul de portocale încalzit.
Prin urmare, daca doresti la micul-dejun un pahar cu suc de portocale, evita sucul comercial procesat. În schimb, stoarce câteva portocale si un grapefruit: proceseaza sucul singur! Amesteca sucul proaspat cu apa minerala si un vârf de sare si obtii o bautura revigoranta.

Prepararea optima a mâncarii – facuta cu dragoste

 Prepararea mâncarii este de fapt o activitate sacra. Potrivit unei vorbe ezoterice, “Daca o femeie ar putea vedea scânteile de lumina care ies din vârful degetelor sale atunci când gateste si energia care se revarsa în mâncare, atunci ea si-ar da seama de modul în care fiinta ei participa la pregatirea hranei pentru cei dragi.
Gatitul este una din cele mai putin întelese activitati ale vietii, mai ales în ceea ce priveste modul în care sentimentele care fac parte din procesul de pregatire al mâncarii afecteaza pe toata lumea care ia parte la aceasta activitate. Gatitul ar trebui sa fie un proces care nu se face în graba, sa fie linistit si plin de fericire, deoarece energia care ajunge în mâncare are un impact asupra energiei receptorului.
“Din acest motiv, liderii spirituali din est nu manânca niciodata mâncare pregatita de altcineva în afara de proprii lor chelas (discipoli). Persoana care pregateste mâncarea ar putea fi singura persoana din întreaga casa aflata la un nivel avansat din punct de vedere al spiritualitatii. O încarcatura activa de fericire, puritate si pace va ajunge în mâncarea pregatita, iar aceasta încarcatura emotionala ajunge apoi si la ceilalti membri ai familiei si îi binecuvânteaza.”
Pentru a fi sanatosi, trebuie sa ne pregatim singuri mâncarea, pentru noi însine si pentru familiile noastre. Acest lucru nu înseamna ca trebuie sa petreci ore întregi în bucatarie, dar trebuie sa petreci ceva timp si în acea încapere a casei, pregatind mâncarea cu întelepciune si dragoste.
Daca nimeni din cadrul familiei nu are timp sa pregateasca mâncarea, trebuie sa te asezi si sa îti regândesti modul în care îti petreci timpul, deoarece aceasta este singura modalitate de a le oferi copiilor tai o hrana sanatoasa si nutritiva.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu