vineri, 30 august 2013

Sărbătoarea zilei - Sfântul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Raşca şi Secu

Sfântul Ierarh Varlaam este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 30 august. A fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pe 12 februarie 2007. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Varlaam a avut loc pe 29 august 2007, la Mănăstirea Secu, locul unde a fost îngropat şi unde se afla osemintele acestuia.
Deşi sunt mai multe ipoteze cu privire la locul naşterii Sfântului Varlaam, cea mai plauzibilă este aceea că ar fi originar din părţile Neamţului, din satul Borcesti.
Primul contact cu lumea monahală a fost la "Schitul lui Zosin".
Sfântul Ierarh Varlaam a fost mitropolitul Moldovei între anii 1632 şi 1653. Dintre realizările sale că mitropolit amintim:
- Dreptul preoţilor de a fi judecaţi numai de instanţele bisericeşti;
- A zidit la Iaşi biserica Sfinţii Trei Ierarhi, în care a aşezat în anul 1641 moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dăruite lui Vasile Lupu de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol;
- Sprijinit şi de Sfântul Mitropolit Petru Movilă al Kievului, Mitropolitul Varlaam a înfiinţat prima tipografie românească din Moldova, în anul 1640;
- S-a ocupat de organizarea Sinodului de la Iaşi din anul 1642, care a îndreptat şi aprobat Mărturisirea de credinţă alcătuită de Mitropolitul Petru Movilă al Kievului;
- A tipărit Cazania sau Carte românească de învăţătura la duminicile de peste an, la praznice împărăteşti şi la sfinţi mari (1643) - prima carte românească tipărită în Moldova;
Amintim că Mitropolitul Varlaam s-a numărat, în anul 1639, printre cei trei candidaţi propuşi pentru ocuparea scaunului de Patriarh ecumenic al Constantinopolului.
Sfântul Varlaam a trecut la cele veşnice spre sfârşitul anului 1657.
Troparul Sfântului Varlaam
Vrednic slujitor al lui Hristos şi înţelept apărător al dreptei credinţe, mare cinstitor al Sfintei Cuvioase Parascheva şi credincios luminător al neamului românesc, Sfinte Ierarhe Varlaam, roagă pe Hristos-Dumnezeu să ocrotească şi să mântuiască sufletele noastre.
Tot astăzi facem pomenirea:
- Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337). A participat că diacon la Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, luptând împotriva ereziei lui Arie.
- Sfântului Ioan de la Raşca şi Secu
- Sfinţilor Ierarhi Ioan şi Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului;
- Sfântului Cuvios Fantin, făcătorul de minuni;
- Sfinţilor şase mucenici din Meletina;
- Sfântului Cuvios Sarmata din deşertul Egiptului;

- Sfintei Cuvioase Vriena;
- Sfinţilor şaisprezece mucenici Tivei;
- Sfântului Ierarh Evlavie;
- Sfântului Mucenic Felix;
- Sfântului Mucenic Furtinian;
- Sfântului Mucenic Septimin;
- Sfântului Mucenic Ianuarie.
Mâine sărbătorim Punerea în racla a brâului Maicii Domnului.

Sursa: crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu