vineri, 30 august 2013

Migrenele pot provoca leziuni pe creier

Oamenii de ştiinţă au descoperit că migrenele pot afecta pe termen lung structura creierului şi chiar creşte riscul de leziuni cerebrale.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au luat în considerare şase studii realizate în condiţii obişnuite şi 13 studii clinice pentru a vedea dacă există o legătură între migrene şi leziunile cerebrale, anormalităţi sau schimbări ale volumului creierului.
RMN-urile unor pacienţi care sufereau de migrene obişnuite sau de migrene cu aură (atunci când există simptome înainte de instalarea migrenei propriu-zise) au fost comparate cu cele ale unor oameni care nu aveau migrene. Rezultatul studiului a dezvăluit că cei cu migrene cu aură prezintă un risc mai ridicat cu 68% de a suferi leziuni ale materiei albe a creierului, comparativ cu cei care nu sufereau de migrene, notează „Medical News Today“.
Pacienţii care suferă de migrene obişnuite au avut un risc mai ridicat cu 34% de a avea leziuni cerebrale, comparativ cu cei fără migrene. Anomaliile creierului, asemănătoare cu infarctul (simptome care indică o întrerupere în fluxul sanguin al creierului), au crescut cu 44% la cei cu migrene cu aură, comparativ cu cei care sufereau de migrene simple.
Mai mult decât atât, schimbările în volumul creierului au fost mai pregnante la cei cu migrene comune şi cu aură, decât la cei care nu suferă de dureri de cap. „Rezultatele sugerează că migrenele sunt un factor de risc pentru schimbările structurale în creier. Comparativ cu cei care nu suferă de migrene, bolnavii au mai multe anormalităţi cerebrale, leziuni asemănătoare infarctului şi schimbări volumetrice ale materiei cenuşii şi albe“, specifică studiul.
O boală comună cu efecte pe termen lung
Migrena este printre primele 20 de boli ale lumii care afectează populaţia, conform Fundaţiei de Cercetare a Migrenelor. Jumătate dintre români suferă de diverse forme de dureri de cap. Fiind o boală atât de comună, cercetătorii accentuează faptul că este important să înţelegem efectele pe termen lung pe care le poate avea asupra creierului.
„Migrena afectează între 10 şi 15% din populaţie şi poate cauza multe probleme personale, ocupaţionale şi sociale“, adaugă autorii studiului. Alte cercetări recente realizate la Universitatea din Pennsylvania sugerează că migrenele pot fi cauzate de structura arterelor cerebrale care protejează fluxul sanguin către creier, conchide „Medical News Today“.
Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu