sâmbătă, 31 august 2013

Cum este afectat creierul de problemele cu somnul

Visatul cu ochii deschişi este una dintre consecinţele tulburărilor de somn şi, de fapt, motivul pentru care insomniacii întâmpină adeseori dificultăţi de concentrare şi probleme în a-şi duce sarcinile de la serviciu la bun sfârşit. De vină sunt, de fapt, modificările în creier cauzate de privarea de somn, potrivit unui studiu.
„Am descoperit că persoanele care suferă de insomnie au probleme în a-şi activa zonele cerebrale necesare pentru a-şi pune memoria lucrativă la treabă şi, de asemenea, nu-şi pot inactiva regiunea cerebrală care ne face să visăm cu ochii deschişi“, explică Sean P. A. Drummond, de la Universitatea din California, autorul unui nou studiu care explică de ce apar dificultăţile de concentrare la persoanele cu tulburări de somn.
Studiul a urmărit, prin intermediul rezonanţei magnetice funcţionale, activitatea cerebrală a 25 de persoane diagnosticate cu insomnie şi alte 25 fără probleme de somn. Vârsta medie a participanţilor a fost de 32 de ani.
În cadrul cercetării, pe măsură ce testele au devenit mai dificile, participanţii cu un somn odihnitor şi-au pus la bătaie mai multe resurse din zona cerebrală responsabilă cu memoria lucrativă – în special cortexul prefrontal dorsolateral, în timp ce insomniacii nu au fost capabili să-şi activeze această regiune aşa cum cereau sarcinile.
Iar când testele s-au complicat şi mai mult, voluntarii cu insomnie prezentau activitate cerebrală intensă în zonele care ne fac să visăm cu ochii deschişi, să ne zboare mintea, în loc să se activeze regiunile care ne ajută să ne concentrăm.
Rezultatele, publicate în revista de specialitate „Sleep“ „ne ajută să înţelegem că unele aspecte ale insomniei reprezintă nu doar o problemă pe parcursul nopţii, ci şi în timpul zilei“, potrivit autorului cercetării americane.
Datele Academiei Americane pentru Sănătatea Somnului arată că între 10% şi 15% din adulţi suferă de insomnie, ceea ce le afectează viaţa de zi cu zi.
 
Sursa: m.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu