sâmbătă, 1 martie 2014

Rase de căţeluşi buni pentru copilul tău şi pentru viaţa de familie

Cu siguranţă te-ai întrebat ce rasă de câine ar fi cea mai bună pentru familia ta sau pentru copilul tău. Poţi descoperi câteva râse speciale, îndrăgite şi care pot face casă bună cu întreaga familie.
Este clar şi deja bine ştiut de ceva vreme ca un câine poate ajuta un copil în creştere să fie mai sociabil, să fie mai înclinat către efort fizic şi să fie mai vesel. Unde mai pui că grija faţă de câine îl va face mai responsabil, îl va ajuta să se dezvolte psihic şi motor şi chiar îi va stimula imunitatea. Şi ştim cu toţii că în ziua de astăzi părinţii sunt foarte ocupaţi iar un câine poate fi o distracţie foarte bună atunci când lipseşti sau eşti obosit. Un câine îţi va învăţa obiceiurile, poate chiar ţi le va împrumuta şi va fi mereu disponibil atunci când ai câteva clipe şi pentru el.
Fiecare rasă este specială, are calităţile şi punctele ei slabe însă este clar că pentru a însoţi un copil sau o familie tânără este nevoie de ceva mai mult, mai adaptat unor cerinţe clare.
1. BeagleUn câine docil şi mereu dispus la activităţi fizice. Este mereu cu un moral bun, va însoţi peste tot copilul şi va fi un prieten fidel. Are un lătrat specific şi uneori poate fi supărător, deci este acceptat mai uşor de cei ce suportă uşor un câine bucuros şi “vorbăreţ”. Este foarte atras de diverse mirosuri şi le va urmări destul de concentrat şi uneori poate fi foarte independent. În consecinţă are nevoie de ceva antrenament iniţial şi răbdare. Este greu să găseşti un beagle agresiv, în schimb este foarte energic şi curios. Fără prea multe probleme specifice de sănătate, în cazul unei atenţii şi a unui efort redus se poate îngrăşa, mai face din când în când eczeme, otite, diverse alergii şi este mai sensibil în cazul afecţiunilor coloanei vertebrale. Este uşor de în îngrijit.
2. Bichon. Este un căţel iubitor, vesel, de talie mică, excelent pentru apartament sau interiorul unei case. Activ, inteligent şi mai ales longevivi. Chiar şi un bichon în vârstă, dacă este bine îngrijit, va arăta tânăr şi se va comporta asemeni. Pentru că pierde mai puţin păr decât alţi câini este bun pentru cei cu vreo alergie cunoscută la animale. Îţi va căuta mereu protecţia, se va simţi bine în preajma familiei şi la nevoie va fi mai curajos decât îi arătă talia. Pe cât este de mic pe atât va fi de “profitor” şi va învăţa repede să se manifeste ca şi cum ar fi un câine mult mai voinic. Foarte puţini oameni rezista drăgălăşeniei lui, este în general uşor de întreţinut cu excepţia blănitei ce necesită o atenţie periodică prin periat şi tuns. În general este sănătos, mai poate moşteni, uneori, o predispoziţie la luxaţia de rotulă, câteodată cu ceva alergii şi pentru că este longeviv, poate suferi de diverse afecţiuni specifice vârstei înaintate.
3. Bulldog francez. Cu greu vei găsi un câine mai drăgălaş. Părul scurt şi talia mică îl fac excelent pentru cei cu o casă cu dimensiuni reduse sau care îl vor transporta frecvent cu maşina. Are un corp puternic şi rezistent, compact şi uneori durduliu. Are un moral bun, uneori încăpăţânat dar docil, dornic de socializare şi de activităţi. Este ascultător şi îi va place să îţi stea în braţe. Va pierde păr în cantităţi medii dar nu va avea nevoie de o atenţie deosebită asupra îngrijirii. Este o companie agreabilă şi de nădejde. Nu îl vei putea folosi drept însoţitor la joggingul zilnic dar la joacă nu îl va întrece nimeni. Ar putea fi sensibil la diverse afecţiuni osteoarticulare că hemivertebra sau displazia.
4. Boxer. Cel mai vesel dintre căţeii mai mari, excelent pentru familie şi copil. Inteligent şi atent. Foarte activ şi mereu dispus să înveţe şi să se joace. Viaţa unui boxer este o bucurie continuă, va ţopăi precum un ied şi va alerga precum un mustang. Fiind foarte puternic şi energic este necesară ceva atenţie în cazul copiilor. Boxerul este un clovn perfect şi totuşi mereu în umbra ta sau a copilului. Pe cât este de mare pe atât de mult şi-ar dori să ţi se suie în braţe şi să îl alinţi. Îmbătrâneşte cam repede şi uneori este sensibil faţă de probleme ale coloanei, bazinului, unele tipuri de tumori, cataractă şi câteodată inima lui foarte mare se mai şi poate îmbolnăvi.
5. Collie. Foarte populară rasă din urmă cu 10-20 de ani are o calitate excepţională ca şi câine de familie. Elegant şi mândru, un collie va fi un companion fidel şi de încredere. Inteligenţa unui collie este proverbială iar capacitatea lui de a proteja un copil este recunoscută. Îi place să se plimbe şi să fie în preajma familiei dar necesită ceva mai multă atenţie cu frumoasa lui îmbrăcăminte. Are nevoie de periat periodic şi de insistent. Este uşor de antrenat şi este rezistent la diverse condiţii de mediu. Este în general destul de sănătos şi poate fi şi un foarte bun câine de pază.
6. Golden retriever. Acest câine sportiv şi vesel pare că nu îşi termină bateriile niciodată. Poţi merge cu el la munte, la mare, la alergat, la joacă în parc sau în pădure, pe marginea lacului, în ploaie sau pe soare, nu contează. Este câinele ce nu a văzut vreodată străini, toţi sunt prieteni şi potenţiali parteneri de joacă. Rezistent şi mereu bucuros. Este imposibil să ajungi trist în jurul lui sau mai mult, să rămâi trist sau supărat. Te va privi în ochi şi te va convinge, fără greşeală, să te joci sau măcar să zâmbeşti. Pierde destul de mult păr şi se descurcă bine în numeroase condiţii de vreme. Trebuie verificat în tinereţe pentru displazie de şold şi poate fi afectat de anumite forme de cancer.
7. Labrador. Este un câine puternic, iubeşte apă şi oamenii. Este un câine de aport aşa că va iubi la nebunie să îţi aducă înapoi orice îi vei arunca. Vă aduce înapoi şi bucuria şi dorinţa de a te juca. Este neobosit şi foarte puternic şi rezistent. În lipsa exerciţiului periodic şi intens se poate îngrăşa. Atunci când vede apa va dori să se arunce direct în ea aşa că aveţi grijă la otite, boli de piele şi conjunctivite. Uneori este sensibil la eczeme şi alergii. Ar trebui să fie verificat pentru displazia de şold la vârsta de 6 luni. Este răbdător şi calm cu copii şi este un excelent companion pentru aceştia.
8. Brac german (German pointer). O rasă de vânătoare şi totuşi se adaptează foarte uşor familiei. Energic şi rezistent. Este blând şi totuşi puternic. Este foarte vesel şi se va bucura foarte mult de atenţia şi compania familiei. Iubeşte la nebunie să facă efort, poate alerga şi 10 kilometri pe zi şi de aceea are nevoie de plimbări şi joc intens. În lipsa lor se va simţi liber să se “distreze” cum consideră mai bine: va sapă o groapă sau mai multe, va evada, va ronţăi mobila sau gardul sau îşi va răsturna şi împinge peste tot vasele de apă sau de mâncare. Se descurcă foarte bine pe spaţiile largi, greu de adaptat la viaţa de apartament însă nu imposibil. Este un prieten excelent pentru copii iar inteligenţa lor nativă te va provoca mereu.
9. Pug. Un câine de talie mică, vesel şi isteţ. Pe cât se agită de mult, pe atât oboseşte de repede. Are o uşoară predispoziţie la îngrăşare, aşa că atenţie cu dietă. Este un câine cu o personalitate puternică dar este sensibil şi adoră copii care nu îl consideră doar o jucărie. Este uşor de transportat şi uşor de întreţinut. Are un temperament calm şi binevoitor. Respiraţia zgomotoasă sau sforăitul sunt doar mici menţiuni ce doar adăugă drăgălăşenie micului pug.
Sursa: emaramures.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu