luni, 3 martie 2014

Maica Teodora, originară din Botoşani, este prima călugăriţă medic rezident de la Spitalul „Parhon” din Iași

Maica Teodora, din Botoşani, a fost singura studentă calugariţă din istoria UMF Iaşi! Astăzi, ea a ajuns medic rezident la Spitalul „Parhon” din Iaşi.
 
Statutul de călugăriţă nu a fost o piedică pentru maica Teodora, de la Mănăstirea Dragomirna, să-şi urmeze vocaţia de a studia medicina. Teodora a fost prima studentă călugăriţă din istoria Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi, iar acum prima călugăriţă medic rezident de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.
 
Cu halat alb şi stetoscop peste rasa monahală, maica Teodora a devenit o prezenţă obişnuită în saloanele spitalului. Pe când era încă studentă, maica Teodora ne spunea că la început a fost mai greu, atât pentru ea, cât şi pentru colegi şi profesori, deoarece "nu este un lucru chiar obişnuit să vezi călugări la medicină", scrie Monitorul de Suceava.
 
„Cred că apreciază totuşi că nu ne închidem în mănăstire, ci ne implicăm să facem ceva pentru societate”, a spus maica Teodora.
Originară din Botoşani, a intrat la mănăstire la 19 ani, imediat după ce a terminat liceul sanitar. Să studieze medicina a fost opţiunea ei, şi pentru asta a primit binecuvântare de la stareţa de la Dragomirna şi de la ÎPS Pimen, dar un rol decisiv l-a avut familia doctorilor Gabriela şi Mihai Creţeanu. De la începutul studiului aceştia au sprijinit-o financiar şi moral, iar ajutorul continuă şi acum, în perioada rezidenţiatului. Dr. Mihai Creţeanu a declarat că este foarte bucuros că, după finalizarea rezidenţiatului în geriatrie, maica doreşte să facă şi o specializare în cardiologie. „Îi place ceea ce face şi asta ne bucură. Sigur că o sprijinim în continuare, până când va încheia şi al doilea rezidenţiat, cu o alocaţie financiară lunară, cu cazarea şi ce mai este nevoie”, a spus dr. Creţeanu, pentru sursa citată.
Sursa: stiri.botosani.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu