luni, 3 martie 2014

Eolienele ar putea diminua puterea ciclonilor!

Un cercetător din Standford a modelizat efectul câmpurilor întinse de centrale eoliene off-shore asupra forței ciclonilor și a descoperit un efect protector neașteptat.
 
 
Marc Jacobson este un as al modelării. Specialist în procesele chimice și fizice atmosferice, profesorul din Standford a construit recent două modele informatice. Unul simulează dezvoltarea ciclonilor, celălalt poate prezice producerea de electricitate prin eolienele selo, puterea vântului. Este de ajuns să combinăm cele două modele pentru a vedea dacă mai multe mii de eoliene poziționate în mare ar influența ciclonii sau, mai bine dacă i-ar distruge.
 
Trei uragane modelizate
 
Marc Jacobson a folosit trei uragane modelizate, dintre care două sunt celebre pentru ravagiile pe care le-a creat: uraganul Katrina care a devastat New-Orleans-ul în 2005, Sandy care a lovit New-York-ul în 2012, la care se adăugă și Isaac, tot în 2012, care a afectat din nou, dar cu mai puțină gravitate, marea metropolă Louisiana. Au fost făcute două ipoteze, una fără referire la eoliene, alta cu referire la câmpuri pline cu turbine instalate la aproximativ câțiva kilometri distanță.
 
Turbinele încetinesc orientarea vânturilor din jurul uraganelor
 
În revistă Nature Climate Change tocmai au fost publicate rezultatele, care sunt mai degrabă surprinzătoare. În realitate, cercetătorii au stabilit faptul că eolienele pot rezista în fața vânturilor cu viteze mai puternice de 180 km la oră, sau chiar în faţa ciclonilor, categoria 2 și 3 pe scara Saffir-Simpson. În acest context, ele au un efect moderator asupra vânturilor: „am constatat că turbinele încetinesc orientarea vânturilor care se formează în jurul uraganelor, ceea ce provoacă, în schimb o scădere a înălțimii valurilor, care reduce mișcarea aerului în interiorul ciclonului și crește presiunea atmosferică, ceea ce la rândul lor încetinesc vânturile din interiorul uraganului și ceata se risipește mai repede”, a declarat într-un comunicat Marc Jacobs.

În cazul uraganului Katrina, parcurile cu 78.000 de eoliene din largul mării de lângă New-Orleans ar fi putut slăbi mult puterea uraganului cu mult înainte de a fi atins pământul. Viteza vânturilor s-ar fi redus de la 36 la 44 metri pe secundă și puterea furtunii ar fi fost mai mică cu 79%. În cazul lui Sandy, modelul aduce o scădere a vitezei vântului de la 35 la 39 metri pe secundă și o slăbire a forței furtunii cu 34%.
Pentru cercetător, aceste rezultate indică faptul că existența turbinelor ar avea dublu efect: producerea electricității și diminuarea pagubelor cauzate de forța furtunii.
Uraganul Sandy, singur a provocat pagube în valoare de 50 de miliarde de euro. Iată încă un argument, în opinia cercetătorului, în favoarea parcurilor off-shore (amplasate în largul mării).
 
Sursa: sciencesetavenir.fr
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu