Alimentele prăjite, cum ar fi carnea şi ouăle, conţin
anumite substanţe asociate cu markerii maladiei Alzheimer, care cresc riscul
apariţiei demenţei senile, au descoperit cercetătorii americani.
Cercetătorii americani de la Şcoala de medicină Mount Sinai
din New York au descoperit o legătură între anumiţi compuşi chimici regăsiţi în
carnea şi ouăle prăjite, dar şi în unele prăjituri, biscuiţi şi produse de
patiserie, şi unii markeri ai maladiei Alzheimer, informează dailymail.co.uk.
Astfel, cercetătorii au afirmat că reducerea consumului de
alimente prăjite ar putea împiedica apariţia acestei afecţiuni de temut şi
chiar ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, în
condiţiile în care medicamentele curente au aplicabilitate limitată.
Oamenii de ştiinţă americani au studiat îndeaproape produşii
finali de glicozilare avansată (AGE), care se formează când grăsimile,
proteinele şi zahărul sunt tratate termic la temperaturi înalte - aceşti
produşi fiind regăsiţi în niveluri înalte în şuncă, pizza, cârnaţi şi burgeri.
Alimentele prăjite, dar şi cele preparate pe grătar, sunt
dăunătoare în această privinţă, spre deosebire de alimentele preparate prin
fierbere.
Cercetătorii au urmărit evoluţia unui grup de cobai hrăniţi
cu alimente ce conţineau niveluri de AGE comparabile cu cele regăsite în dieta
obişnuită în societatea occidentală. În paralel, cercetătorii au urmărit un
grup hrănit cu alimente ce conţineau doar jumătate din aceşti compuşi.
Aportul de calorii era acelaşi, însă doar cobaii ce aveau o
dietă bogată în AGE aveau probleme de memorie, învăţare şi coordonare, pe
măsură ce înaintau în vârstă.
Cobaii respectivi produceau, de asemenea, mai puţine
proteine antiîmbătrânire, iar creierul lor conţinea beta-amiloizi, proteine
considerate markeri ai maladiei Alzheimer.
Rezultatele experimentelor pe oameni au fost la fel de
surprinzătoare. Testele efectuate asupra unui grup de persoane în vârstă,
sănătoase, au arătat că doar persoanele cu niveluri crescute de AGE în
alimentaţie aveau pierderi de memorie mai accentuate în lunile ulterioare
efectuării studiului.
Deşi este nevoie de studii suplimentare, cercetătorii afirmă
că renunţarea la alimentele prăjite, dar şi la alimentele procesate şi la
produsele de patiserie, ar putea contribui la îmbunătăţirea performanţelor
mentale şi ar putea "combate epidemia" de Alzheimer.
Sursa: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu