Dieta vegetariană, bazată în principal pe renunţarea
la carne, reduce tensiunea arterială şi determină scăderea în greutate, se
precizează într-un raport al cercetătorilor japonezi, informează
dailymail.co.uk.
Tensiunea arterială este măsurată prin citirea a două
componente - tensiunea sistolică, ce indică valoarea maximă a presiunii produse
de sânge la curgerea prin artere spre celelalte organe, şi tensiunea
diastolică, ce reprezintă presiunea vaselor sangvine în momentul în care inima
se umple cu sângele venit din restul corpului. Pornind de la valorile notate în
milimetri de coloană de mercur (mmHg), medicii stabilesc dacă tensiunea este
ridicată sau scăzută.
Cercetătorii japonezi, de la Centrul naţional pentru
boli cardiovasculare şi cerebrale din Osaka, au analizat şapte teste clinice şi
32 de studii efectuate între 1900 şi 2013. În cadrul testelor clinice,
participanţii care adoptaseră o dietă vegetariană aveau o presiune sistolică a
sângelui cu aproape 5 mmHg mai scăzută decât cei care consumau carne şi peşte.
Totodată, studiile analizate au indicat o scădere cu aproape 7 mmHg în rândul
persoanelor vegetariene, se arată în raportul cercetătorilor japonezi, publicat
în revista JAMA Internal Medicine. În ceea ce priveşte tensiunea arterială
diastolică, vegetarienii au înregistrat o scădere cuprinsă între 2,2 mmHg şi
aproape 5 mmHg, faţă de persoanele care consumă carne.
Conform raportului cercetătorilor din Osaka, această
scădere a tensiunii arteriale este echivalentă cu aceea produsă de slăbirea cu
5 kilograme sau cu scăderea tensiunii cauzată de o dietă săracă în sare. De
asemenea, dieta vegetariană are pe jumătate dintre efectele benefice produse de
medicamentele antihipertensive. „Se speră că o reducere a presiunii arteriale
sistolice cu 5 mmHg va determina o reducere cu 7%, 9% şi 14% a mortalităţii
cauzate de boli coronariene şi atac cerebral”, se precizează în raport.
De asemenea, vegetarienii au un risc mai scăzut de
boli ale inimii, iar unele cercetări au arătat chiar că trăiesc mai mult decât
persoanele care consumă carne.
Principalul motiv al acestei diferenţe este considerat
a fi o dietă săracă în grăsimi - în parte din cauza renunţării la carne şi în
parte din cauza consumului de legume. Un consum mai mare de fructe şi legume
este de asemenea, important, datorită efectelor antioxidante ale vitaminelor pe
care le conţin.
Sursa: monitoruldegalati.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu