marți, 4 martie 2014

Dafinul – planta învingătorilor

Când auzim cuvântul laur, îl asociem imediat cu coroanele care li se puneau pe frunte, în Roma şi Grecia antică, personalităţilor de excepţie: câştigătorii de olimpiade, vitejii din războaie, filozofi şi poeţi. Întemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui printre medicamente.

Hipocrate descrie frunzele şi seminţele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epidemiilor de holeră şi de malarie, în tratarea dizenteriei şi a litiazei renale, pentru diminuarea durerilor în timpul naşterii.

Avicena considera dafinul unul din cele mai eficiente leacuri în cazuri de dureri în articulaţii, apnee, dar şi încordare nervoasă. Scoarţă şi seminţele le folosea în tratarea colecistitei şi a nisipului în vezica urinară. Galenus ştia că toate părţile plantei au efecte antiseptice, antimicrobiene şi de calmare.
Ceaiul de dafin curata sinusurile şi ameliorează indigestia. Proprietăţile terapeutice ale ceaiului de dafin mai sunt cunoscute şi în tratarea reumatismului cronic, afecţiunilor nervoase şi afecţiunilor orale.
Macerarea, 24 de ore, a frunzelor de dafin în untura topită proaspăt şi apoi stoarse devine rezultatul unei alifii care poate să amelioreze puseurile de reumatism ale articulaţiilor.
Frunzele de dafin arse pe jăratic produc un miros foarte frumos în cameră şi alungă insectele.
Mestecând o frunză de dafin putem vindeca rapid o stomatită.
Decoctul obţinut din frunze de dafin şi băut pe parcursul unei zile are darul de a întări sistemul imunitar.
20-30 frunze de dafin opărite cu o cană de apă clocotită şi infuzate 20 minute pot fi folosite cu succes în caz de intoxicaţie şi otrăvire pentru că duc la un efect vomitiv instantaneu.
Câte o frunză de dafin mestecată pe stomacul gol dimineaţa, la prânz şi seara se ameliorează digestia.
Frunzele de dafin opărite cu apă clocotită reprezintă, după răcire, gargara pentru vindecarea răguşelii şi a infecţiilor gingivale.
La nivel psihomental, trezeşte starea de dinamism, de expansiune, conferind atitudinea specifică unui învingător. Purifică fiinţa şi îi ridică nivelul de vibraţie.
Untul de dafin, extras din fructele arbustului, intra în componenţa multor unguente, în special cele utilizate pentru calmarea diferitelor manifestări ale durerii.

Sursa: observatordebacau.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu