marți, 4 martie 2014

Legumele boabe, idei sănătoase pentru alimentația de post

Mazărea, fasolea, lintea, bamele, soia sunt cele mai populare păstăi cu care ne putem hrăni sănătos pe perioada celor 40 de zile de post.
Am intrat în Postul Mare sau Postul Paştelui. Mulţi creştini se plâng că ar vrea să respecte cu sfinţenie cele 40 de zile de abţinere de la alimente de dulce, dar nu ştiu cu ce să le înlocuiască. Nu trebuie decât să căutăm prin cămară şi să redescoperim legume la care ne gândim mai rar, le uităm savoarea şi că sunt atât de hrănitoare. Mazărea, bobul, fasolea, lintea, năutul nu numai că potolesc foamea, dar sunt şi gustoase. Aceste legume boabe ascund o imensă cantitate de energie, sunt ieftine, uşor de găsit şi potolesc foamea fără să îngraşe. Iar reţetele care au la bază aceste păstăi sunt atât de variate şi atât de deosebite încât satisfac toate pretenţiile culinare. Să ne aducem aminte de aceste boabe verzi şi să le redescoperim gustul şi calităţile curative, asortate cu trufandalele primăverii!
Mazărea: fibre, fier şi betacaroten
În tradiţia populară din Transilvania, mazărea a fost folosită ca leac în tratarea crampelor abdominale. S-au descoperit mai multe beneficii pe care le putem avea de pe urma acestei legume. Boabele din păstăi conţin proteine, glucide şi săruri minerale, mai ales substanţe azotoase. Mazărea e bogată în vitaminele A, B1, B2 şi C. Betacarotenul asociat cu vitamina C lupta contra cancerului şi previn cataracta. Mazărea conţine şi mult potasiu, element foarte important în sănătatea inimii şi fortificarea celulelor nervoase. Este eficientă şi în anemie, datorită fierului. De asemenea, combate oboseala şi contribuie la întărirea sistemului imunitar. Fosforul din mazăre accelerează regenerarea celulelor şi vindecarea afecţiunilor oaselor, iar zincul întăreşte sistemul nervos. Riscul de a face cancer de prostată se diminuează cu 35%, printr-un consum de mazăre, legumă bogată în seleniu. Prin conţinutul scăzut de calorii, mazărea e o alegere bună pentru persoanele care încearcă să slăbească. Rezolvă constipaţia, încetineşte apariţia glucozei în sânge, păstrând astfel constant nivelul de energie necesar organismului. Diabeticilor le este recomandată fiindcă, deşi este bogată în hidraţi de carbon, având chiar un gust dulce pronunţat, mazărea conţine compuşi cu efect uşor hipoglicemiant. Previne puseele de hipertensiune, tulburările de ritm cardiac şi infarctul. Consumul de mazăre ajută în mod special persoanele cu afecţiuni renale. Le este recomandată şi sportivilor, deoarece îmbunătăţeşte capacitatea de efort fizic, furnizând multă energie. Se recomandă 1-1,2 kilograme de mazăre săptămânal, în perioadele de efort intens. Consumul de mazăre cere precauţii în cazul persoanelor cu gută şi calculi renali.
Fasolea verde, utilă în diabet
Fasolea verde este al patrulea din cele 20 de alimente care conţin cei mai mulţi antioxidanţi. Este plină de minerale (fier, potasiu, mangan, fosfor, cupru, magneziu şi calciu) şi vitamine (K, C, A, B1, B2 şi B3), fibre şi acizi graşi omega 3. 125 de grame de fasole verde gătită are doar 43 de calorii, deci e ideală celor ce vor să slăbească sănătos. Fasolea verde reduce colesterolul, previne bolile cardiovasculare şi s-a constat că prelungeşte viaţa. Este recomandată femeilor la menopauză pentru că reduce riscul apariţiei cancerului mamar. 50 grame de fasole verde pe zi diminuează nivelul de glucoză, fiind utilă celor cu diabet. Artrita reumatoidă este combătută de consumul bogat în fasole verde, eficientă datorită efectului antiinflamator. Păstăile verzi întăresc imunitatea şi ţin departe răcelile. Protejează colonul, prevenind apariţia cancerului. Pentru rezultate foarte bune, se recomandă curele pe o perioadă de o lună, în care se mănâncă fasole verde de patru ori pe săptămână. Regimul împiedică şi apariţia osteoporozei, ajută memoria, regenerează ficatul, atenuează crizele de migrenă, reface pancreasul epuizat, previne litiaza biliară şi are proprietăţi energizante, fiind un excelent remediu în cazurile de oboseală. Nu trebuie decât să bem câte o jumătate de pahar de suc de păstăi verzi pe zi. Ceaiul din teci uscate de fasole se recomandă în cistite. Persoanele care au probleme la rinichi sau vezica biliară ar trebui să evite fasolea verde.
Sursa: monitorulexpres.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu