joi, 9 mai 2013

Moartea Iniţiatică


O altă problemă ce pare neînţeleasă de cea mai mare parte a contemporanilor care au pretenţia de cunoaştere a lucrurilor acestora, este ceea ce se numeşte "moartea iniţiatică".
                                
Astfel, s-a întâmplat să întâlnim expresia de "moarte fictivă", termen ce mărturiseşte cea mai completă ignoranta a realităţilor de acest ordin. Cei care se exprimă astfel nu văd, evident, decât exteriorul ritului şi n-au nici o idee despre efectele pe care trebuie să le producă asupra acelora care sunt întradevăr calificaţi.

Altfel, şi-ar da seama că această moarte, departe de a fi "fictivă" este, din contra, într-un sens, mai reală decât chiar moartea înţeleasă în sensul strict al cuvântului, căci este evident că profanul care moare nu devine iniţiat prin acest fapt...

Iniţierea este în general descrisă ca o a "doua naştere", ceea ce este şi adevărat; dar aceasta a "doua naştere" implică, în mod necesar, moartea pentru lumea profană şi o urmează imediat, deoarece nu sunt decât cele două feţe ale aceleiaşi schimbări de stare. Acest fenomen se va repeta la atingerea oricărei alte stări de existenţă. Între moartea iniţiatică şi cea "de-a doua naştere", are loc "coborârea în Infern" ce corespunde labirintului interior, stării de rătăcire.

Citeşte tot articolul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu