miercuri, 29 mai 2013

"România, ţara mea..."


 "România, ţara mea, îmi pare astăzi odaia imensă în care o haită de criminali ucide în stânga şi în dreapta, ştergându-şi mâinile cu ce apucă. 
Nu mai are perdele, cuverturi, cearceafuri, nu mai are nici ştergarul de la icoană, nu mai are nimic de care spărgătorii să nu se fi şters de sânge.

Odaia românească e murdărită de fluidul cel mai curat : sangele..." C.D. Zeletin

marți, 28 mai 2013

Spectacolul “Zâna Zorilor”, la Teatrul Excelsior de Ziua Copilului


Pe 1 iunie este prezentat basmul lui Ioan Slavici “Zâna Zorilor”, dramatizat şi regizat de Ilinca Stihi, o poveste despre împăratul care cu un ochi plânge şi cu unul râde şi cei trei feciori ai săi.
Din distribuţie fac parte Dan Clucinschi, Ciprian Cojenel, Ovidiu Usvăţ, Ştefan Velniciuc, Robert Radoveneanu, Paula Sorescu-Lucian, Raluca Botez, Cosmina Dobrotă, Veronica Popescu, Iulia Diana Samson şi căţelul Yoko.
Invitaţi speciali la spectacol sunt copiii defavorizaţi de la Serviciul de Ajutor Maltez, Centrul de Zi Aurora, Fundaţia Zâna Măseluţă şi Asociaţia “Nicolae Bălcescu”.

Citeste tot articolul

Premiului Franz Kafka 2013, primit de sriitorul israelian Amos Oz


Premiul literar Franz Kafka pentru anul 2013 a fost atribuit cunoscutului scriitor israelian Amos Oz, a cărui operă este tradusă în peste 30 de limbi, a anunţat luni, la Praga, societatea care decernează acest premiu, relatează AFP.
În valoare de 10.000 dolari (7.730 euro), premiul îi va fi înmânat scriitorului israelian în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată în luna octombrie la sediul Primăriei din Praga, cu ocazia zilei naţionale a Republice Cehe, se arată într-un comunicat al Societăţii Franz Kafka.

Citeste tot articolul

FOTO Retrospectivă de pictură Emil Ciocoiu, în septembrie la TNB


Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” Bucureşti organizează în noile spaţii expoziţionale de la Sala Mică şi Sala Media, începând cu 26 septembrie, expoziţia de artă intitulată “Emil Ciocoiu la TNB – retrospectivă de pictură”.
Expoziţia, curatoriată de Marius Tiţa, autorul singurei monografii în limba română a pictorului Emil Ciocoiu, va prezenta aproape 200 de picturi de mari şi foarte mari dimensiuni, o trecere în revistă a ciclurilor esenţiale ale creaţiei lui Emil Ciocoiu şi a temelor de reflecţie pe care ni le-a propus de-a lungul timpului, informează un comunicat al TNB.
Evenimentul face parte din programul TNB Parateatral-Arte vizuale şi este organizat în luna în care artistul sărbătoreşte 65 de ani de viaţă.

Citeste tot articolul

Alexandru Repan şi Mircea Diaconu, marele trofeu la Festivalul “VedeTeatru”


Spectacolul “Variaţiuni enigmatice” în interpretarea actorilor Alexandru Repan şi Mircea Diaconu au primit marele trofeu al festivalului “VedeTeatru” din Buzău.
“Trofeul festivalului a fost acordat spectacolului ‘Variaţiuni enigmatice’ ai cărui protagonişti au fost actorii Mircea Diaconu şi Alexandru Repan. La cea de-a doua secţiune de concurs, ‘Vedeta de mâine’, premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat Marinei Neagu, pentru rolul din spectacolul ‘Feisbuc’, în timp ce cel mai bun actor a fost considerat Cristi Dionise, pentru rolul din piesa ‘Insomniile… de altadată”, se precizează într-un comunicat de presă al Teatrului “George Ciprian” din Buzău, organiyatorul festivalului.
Actriţa Diana Iarca a primit un premiu special din partea Cafenelei Artiştilor, pentru piesa “Feisbuc”, scrisă şi pusă în scenă în localul rezervat artiştilor din Buzău.

Citeste tot articolul

Noaptea Literaturii Europene revine la Bucureşti, în 29 mai


Noaptea Literaturii Europene revine la Bucureşti, pe 29 mai – prima zi a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2013 -, cu un traseu inedit, ce include 13 spaţii în care actori, autori şi jurnalişti vor citi din textele unor scriitori europeni clasici şi contemporani, informează un comunicat.
Lecturile, cu o durată de până la 20 de minute, vor avea loc în paralel, la fiecare jumătate de oră, în intervalul 19.30 – 22.30, în locurile special selectate – zona Bd. Carol I – Bd. I.C. Bratianu – Bd. Corneliu Coposu – Str. Traian, Dianei 4, The Living Room Café, ZOOM Out Lounge, AristoCats Bistro, Alchemia Art Gallery & Lounge, Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, Bursa de Valori Bucureşti, Lente & cafea, Saga Film, benzinaria MOL Corneliu Coposu, La Scena, GreenTea, Blind Restaurant.

Citeste tot articolul

VIDEO CANNES 2013: Trofeul Palme d’Or, cucerit de regizorul Abdellatif Kechiche, cu “La vie d’Adele”. Lista premiilor


Abdellatif Kechiche a câştigat marele trofeu Palme d’Or, pentru filmul “La vie d’Adele”, la gala celei de-a 66-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes ce s-a încheiat duminică seară.
“La vie d’Adele”, care a şocat prin scenele grafice de sex între două femei, a câştigat şi premiul criticii de specialitate FIPRESCI, pe Croazetă, sâmbătă. Cea care i-a înmânat marele trofeu regizorului a fost actriţa Uma Thurman. Kechiche a dedicat acest premiu, printre altele, revoluţiei tunisiene.
Ceremonia de decernare a premiilor a fost prezentată de actriţa Audrey Tautou.
Juriul competiţiei oficiale de anul acesta a fost format din Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Lynne Ramsay.


Citeste tot articolul

VIDEO Maria Tănase, omagiată în toată lumea prin noul album Divine al Oanei Cătălina Chiţu


Interpreta Oana Cătălina Chiţu aduce un omagiu Mariei Tănase (1913-1963), prin lansarea albumului Divine, apărut la casa de producţie Asphalt Tango Production din Berlin. Lansarea oficială în Belgia şi Olanda are loc luni, 27 mai, în Germania – vineri, 31 mai, iar în cursul lunii iunie urmează Anglia, SUA şi Canada, anunță un comunicat al ICR Bruxelles.
Institutul Cultural Român marchează în anul 2013 centenarul naşterii Mariei Tănase. ICR Bruxelles sprijină concertele artistei Oana Cătălina Chiţu în Belgia (octombrie, Bruges şi Bruxelles) şi Olanda (Tilburg, 26 mai).
Oana Cătălina Chiţu a studiat pianul, jazzul şi canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a înfiinţat trupa de ritmuri tradiţionale balcanice Romenca alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. A devenit cunoscută publicului larg prin albumul Bucharest Tango (2008).

Citeste tot articolul

CANNES 2013: Trofeul Un Certain Regard a revenit filmului “L’image manquante”


Unul dintre filmele favorite la Palme d’Or, “Le bleu est une couleur chaude”, de Abdellatif Kechiche, a primit premiul FIPRESCI sâmbătă, la Festivalul de la Cannes, potrivit site-ului evenimentului.
Trofeul Un Certain Regard a revenit filmului “L’image manquante”, de Rithy Panh, în timp ce premiul juriuluiaceleiaşi secţiuni a fost acordat filmului ‘Omar”, de Abu Assad.
Premiul pentru regie i-a fost acordat lui Alain Guiraudie, pentru “L’inconnu du lac”, iar premiul Un certain talent a fost acordat grupului de actori din “La Jaula de Oro”, de Diego Quemada -Diez. Prix de l’Avenir al secţiunii Un Certain Regard a fost acordat filmului “Fruitvale Station”, de Ryan Coogler.

Citeste tot articolul

Sergiu Nicolaescu, Elvira Godeanu şi Tudor Arghezi au primit câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Târgu Jiu


Regizorul Sergiu Nicolaescu, actriţa Elvira Godeanu şi poetul Tudor Arghezi au primit, sâmbătă, câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Târgu Jiu, aflată în zona pietonală a oraşului.
Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, după cinci ani familia sa mutându-se la Timişoara şi, mai apoi, la Bucureşti.
Evenimentul a avut loc în cadul manifestărilor dedicate Zilelor oraşului, care se vor încheia duminică.

Citeste tot articolul

Andreea Marin: Vreau să-mi ofer şansa de a îmbătrâni frumos şi asta nu se poate cu încrâncenări, reproşuri, nemulţumiri


O prezenţă care nu poate trece neobservată. Deşi mereu în lumina reflectoarelor, nu încetează să surprindă prin frumuseţe, eleganţă şi în acelaşi timp prin discreţie. Andreea Marin este un exemplu pentru noi toţi. Şi asta pentru că, dincolo de realizările sale extraordinare în televiziune, a reuşit ca de câţiva ani să se pună în slujba binelui şi a găsirii unor soluţii pentru cei care, aflaţi în situaţii dificile, îi cer ajutorul.
Aşa s-a născut ambiţiosul proiect caritabil „Şcoala mamelor”, pe care Andreea îl conduce cu succes, determinare şi cu o forţă incredibilă. Turneul din acest an în care caravana „Din dragoste pentru femei” a ajuns în multe oraşe ale ţării a dat speranţe, a găsit soluţii şi a schimbat cursul a mii de vieţi.
Doar privind realitatea putem înţelege nevoia unor astfel de iniţiative, a unor astfel de proiecte. A aşeza binele celorlalţi în prim-plan, a înţelege că un singur gest poate salva o viaţă, a mângâia suflete rănite şi a le acorda o şansă, aceste lucruri aparţin doar spiritelor cu adevărat mari. Andreea Marin a acceptat să răspundă întrebărilor noastre dezvăluind o altă faţetă a personalităţii sale pe care poate nu aţi fi descoperit-o.

Citeste tot articolul

FOTO Expoziţie de cristale și pietre semiprețioase, la Complexul muzeal din Bacău


Expoziţia “Mineralia”, găzduită începând de joi de Complexul muzeal din Bacău, propune publicului o incursiune în lumea pietrelor, de la cristale şi eşantioane de colecţie în stare naturală la pietre de podoaba şlefuite şi montate în bijuterii, anunță organizatorii.
“Este o premieră pentru judeţul Bacău o asemenea manifestare, publicul putând vedea, până duminică inclusiv, cristale de cuarţ transparent, de ametist mov şi citrin galben, bucăţi de jasp, rodocrozit, calcedonie, agate uriaşe, geode, tăvi din malachit verde ori calcar, sculpturi de aragonit”, a precizat directoarea instituţiei gazdă, Mariana Popa.

Citeste tot articolul

Seară omagială Ion Popescu Gopo la cinema Studio


Uniunea Cineaştilor din România organizează joi o seară omagială Ion Popescu Gopo, primul cineast român câştigător al unui premiu “Palme d’Or”, care ar fi împlinit anul acesta 90 de ani.
Evenimentul, care va avea loc la cinematograful Studio începând cu ora 18,00, încearcă să readucă în atenţie opera acestui artist de importanţă majoră în evoluţia cinematografului mondial şi românesc.
“Scurtmetrajul său câştigător în 1957 al trofeului ‘Palme d’Or’ la Cannes – ‘Scurtă istorie’ – a marcat un moment de cotitură în bătălia anti-disneyană declanşată, în anii ’50, la nivel mondial.

Citeste tot articolul

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2013 își deschide porțile în 29 mai, la Romexpo


Importante personalităţi ale lumii culturale şi artistice, vor participa, în perioada 29 mai – 2 iunie, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2013. Potrivit organizatorilor, vor avea loc 300 de evenimente interactive. Intrarea va fi liberă.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Editorilor din România (AER), cea de-a VIII-a ediţie a Salonului Bookfest, organizat de AER sub egida Federaţiei Editorilor din România, se va desfăşura în pavilioanele C1, C2, C3, C4, C5 din Complexul Expoziţional Romexpo.
Programul maraton al evenimentului din acest an cuprinde 300 de evenimente interactive: lansări de carte, sesiuni de lectură şi autografe, întâlniri cu personalităţi ale lumii literare şi artistice, dar şi politice, concerte, proiecţii cinematografice, reprezentaţii de teatru pentru copii, workshopuri de fotografie, scriere creativă şi live drawing, dezbateri profesionale.

Citeste tot articolul

Scriitoarea Lydia Davis a câştigat Man Booker International Prize 2013


Scriitoarea americană Lydia Davis a câştigat Man Booker International Prize, pentru opera sa literară care cuprinde unele dintre cele mai scurte povestiri publicate vreodată.
Ceremonia de decernare a premiului, aflat la a cincea ediţie, a avut loc la V&A Museum din Londra, miercuri.
Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, în Franța
Davis, profesoară la University of Albany, este celebră pentru că “a redefinit sensul” operelor literare de mică întindere, potrivit criticului William Skidelsky, de la publicaţia Observer.

Citeste tot articolul

Teatrul Masca sărbătoreşte 23 de ani de la înfiinţare


Teatrul Masca din Bucureşti sărbătoreşte 23 de ani de existenţă cu o incursiune în lumea spectacolelor de toate genurile pe care publicul le poate viziona atât în sală, cât şi în spaţii neconvenţionale, de vineri până duminică.
“Aniversarea a 23 de ani de la înfiinţare înseamnă pentru noi un moment important de evoluţie şi transformare. Au fost 23 de ani încărcaţi de emoţii pozitive, muncă, performanţă şi satisfacţii profesionale alături de o echipă talentată. Mulţumim publicului minunat pe care îl păstrăm în sufletul nostru şi care ne-a stat alături.
Aplauzele voastre, zâmbetele şi bucuria cu care ne-aţi primit fiecare spectacol ne fac mândri. Ne înclinăm în faţa voastră şi vă promitem că vom continua să ne spunem povestea, de fiecare dată într-o formă care vă va surprinde”, spune Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca, într-un comunicat.

Citeste tot articolul

joi, 23 mai 2013

Opera “Otello” în Piaţa Dogilor din Veneţia, prima oară în aer liber în ultimii 40 de ani


Teatrul La Fenice din Veneţia va prezenta, prima oară în ultimii 40 de ani, în Piaţa Dogilor, pe 10, 14 şi 17 iulie, opera “Otello”, cu ocazia bicentenarului naşterii lui Verdi, a anunţat conducerea teatrului, citată de AFP.
“Fără îndoială că opera a fost realizată (în 1887) la Scala din Milano, însă +Otello+ este şi +Maurul din Veneţia+”, aminteşte directorul artistic, Fortunato Ortombina. Opera va fi jucată din luna noiembrie în teatrul La Fenice, regia fiind semnată de Francesco Micheli, iar corul şi orchestra, dirijate de coreeanul Myung-Whung Chung, şeful filarmonicii Radio France. Nu s-a stabilit încă interpretul rolului principal.

Myung-Whung Chung va dirija, o singură dată, “Requiemul” lui Verdi, pe 19 iulie, în decorul curţii Palatului Dogilor.
În somptuosul decor al curţii, “Otello” se juca regulat în anii 1960, cu tenorul Mario Del Monaco, ultima reprezentaţie având loc în 1970. Prin urmare, La Fenice reia acum tradiţia operelor în aer liber, în cadrul festivalului de vară.

Citeste tot articolul

SIMPOZIONUL “Paradigma creştină a unei Europe unite”, organizat de Arhiepiscopia Craiova şi Facultatea de Teologie


Arhiepiscopia Craiova şi Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj, organizează, în perioada 29-30 mai, la Mănăstirea Tismana, prima ediţie a simpozionului internaţional “Paradigma creştină a unei Europene unite”.
Potrivit Arhiepiscopiei Craiova, la simpozion vor participa profesori de teologie şi cercetători de prestigiu din ţară şi de peste hotare.
Tema de anul acesta a simpozionului este ‘Dimensiunea istorică şi religioasă a domniei Sfântului Constantin cel Mare şi receptarea ei în actualitate’ şi a fost aleasă în contextul anului omagial 2013 închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena,

Citeste tot articolul

EXPOZIȚIE la Peleș: Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Balcic

Expoziţia temporară “Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Balcic”, în cadrul căreia este prezentată şi caseta care a adăpostit inima reginei Maria, a fost deschisă sâmbătă la Castelul Peleş şi va putea fi vizitată până pe 18 august, informează Ministerul Culturii.
Caseta care a adăpostit inima reginei Maria, confecţionată de Pierre Henri Emile Froment-Meurice, din argint aurit, email, diamante, smaralde şi rubine, va putea fi admirată în cadrul expoziţiei deschise la Sinaia. Aceasta va fi completată de peste 100 de piese din tezaurul Muzeului Naţional Peleş.
Citeste tot articolul

PREMIERĂ. Un „Interviu“ cu Dan Bordeianu şi Diana Roman



„Se poate foarte bine juca teatru în faţa unei perdele de catifea neagră, trasă de un capăt la celălalt al fundului de scenă, artistul concentrând în el întregul peisaj de simţire al unui act. Luaţi-l de braţ şi urcaţi-l pe un scaun într-o cameră goală. Nu trebuie mai mult”, spunea Tudor Arghezi despre actor. Cu gândul la aceste cuvinte am ales să fim martori la un „Interviu“ adus pe scena de la Cafeneaua Godot din Capitală de regizorul Bogdan Dumitrescu.
Piesa „Interviu”, adaptare după filmul cu acelaşi nume al regizorului olandez Theo van Gogh, ecranizat ultima dată în 2007, cu Sienna Miller şi Steve Buscemi în rolurile principale, l-a atras pe regizorul Bogdan Dumitrescu, acesta acceptând propunerea actorului Dan Bordeianu, binecunoscut publicului în special datorită rolurilor din telenovele.
Două personaje, o singură piesă. Un bărbat şi o femeie care, timp de o oră şi jumătate, devin gladiatori măsurându-şi fricile, temerile, îndoielile, speranţele, dorinţele şi iubirile.

Citeste tot articolul

luni, 20 mai 2013

Zoia Alecu: „Eu am nişte rădăcini atât de adânci aici încât sunt indestructibilă. Eu pur şi simplu sufăr de dorul României, de dorul casei mele”


Ajungem, spre surprinderea noastră, mai mereu la concluzia că nu avem nevoie de prea multe ca să ne simţim bine. Şi aceste lucruri nu întotdeauna se leagă de partea materială. Dimpotrivă. Ca să fim fericiţi avem nevoie uneori să frământăm pământul cu mâinile noastre, să privim norii jucându-se pe cerul senin, să zâmbim când o gărgăriţă se ataşează prea tare de noi şi nu vrea să mai plece şi uneori să păşim pe cărări de maci.
În cazul meu, acele lucruri de care am nevoie ca să fiu fericită înseamnă oameni frumoşi, cu O mare, de la care am de învăţat şi cu care fiinţa mea rezonează din plin. Unul dintre aceşti oameni frumoşi este Zoia Alecu, un Lup, un Mac, un Prieten, un spirit atât de adevărat încât simţi nevoia să-l îmbrăţişezi ca să fii sigur că există. Flori de inimă m-a învăţat să văd în fiecare acord al chitarei tale! Armonie în fiecare gând m-a învăţat din fiecare vers! Verticalitate din fiecare pas al ei am învăţat! Iubire din fiecare zâmbet…

Citeste tot articolul

Scriitorul Mario Vargas Llosa, la Cluj-Napoca


Celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, care a obţinut în 2010 Premiul Nobel pentru Literatură, soseşte, duminică, la Cluj-Napoca, unde va rămâne timp de trei zile. El va primi luni Titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeş-Bolyai.
Duminică seară, la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj, 928 de persoane vor vedea premiera piesei “O mie şi una de nopţi”, regizată de Andreea Iacob, împărţind sala cu celebrul scriitor.  Piesa este o adaptare a lui Mario Vargas Llosa după poveştile Şeherezadei.
Luni, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai va avea loc ceremonia de decernare a Titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai, “Laudatio” fiind concepută şi susţinută de către profesorul Corin Braga, decanul Facultăţii de Litere şi directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Citeste tot articolul

sâmbătă, 18 mai 2013

CRONICĂ “Marele Gatsby”, omul cu un singur prieten adevărat


Timp de aproape un secol, povestea Marelui Gatsby, scrisă de F. Scott Fitzgerald a străbătut timpul şi spaţiul şi a ajuns la publicul din întreaga lume. „Marele Gatsby” este atât de ancorat în prezent încât pare că a fost scris astăzi, nu în anii ‘20. Totul pare desprins din aceste timpuri moderne, să le spunem, în care economia pare sclipitoare, dar instabilă, în care simţim uneori cu toţii că ne-am rătăcit, dar acţiunea se petrece într-un alt timp şi loc, într-o lume cu o atracţie oarbă spre visuri imposibile, care pot fi oricum spulberate într-o clipă, şi a extravaganţei. Baz Luhrmann, pe care îl admir necondiţionat de la “Moulin Rouge” încoace, m-a determinat să am aşteptări mari. Şi pot să spun că nu mi le-a înşelat.
Pare că regizorul a fost influenţat de criza financiară globală din 2008, prin care noi, românii, continuăm să trecem. A văzut paralela, aşa că a mers în New York, pentru că trebuia să fie acolo ca să înţeleagă legăturile dintre locurile acelea, cultura şi mentalitatea epocii jazz şi lumea de azi.
Întreaga echipă a filmului a fost energizată de spiritul şi istoria oraşului New York, un personaj în sine în romanul lui Fitzgerald. “Am fost binecuvântaţi, pentru că, în anii ’20, imaginile fotografice şi cinematice erau foarte răspândite. Aşadar, perioada a fost surprinsă nu numai în ilustraţii şi desene, caricaturi, dar şi într-o arhivă fotografică foarte vastă. E foarte incitant să vezi naşterea culturii contemporane,” spune regizorul.

Citeste tot articolul

Masada sau lumina libertăţii


 Unele locuri au o încărcătură specială pe care o simţi mult timp după ce le-ai atins. Unul dintre acestea este Masada. Povestea acestei cetăţi nu este atât de cunoscută pe cât s-ar cuveni. Uitarea s-a aşternut şi peste ea. Dar pentru că aici Dumnezeu păşeşte uneori, dacă ai şansa să respiri aerul acestor înălţimi, această frumuseţe nepământeană va fi un punct de plecare în călătoria vieţii tale. O călătorie de redescoperire a fiinţei pe care poate nu ştiai că o găzduieşti. A luminii care ai fost de la începutul timpurilor.
Acest loc antic poartă numele de Masada, de origine romană, provenind de la originalul ebraic „metzada“, care înseamnă „fortăreaţă“. Deşertul neprietenos din jurul Mării Moarte a fost un obstacol prea mic pentru un rege puternic. Nici muntele înalt nu l-a impresionat, dimpotrivă, acesta a părut mai hotărât ca oricând să ridice o cetate aici, ca să rămână în memoria tuturor. Masada a fost construită cu un secol mai înainte de Hristos, fiind întărită şi extinsă în vremea regelui iudeu Irod cel Mare (37-4 î.Hr.). Multe din construcţiile ridicate pe vremea lui încă rezistă şi răspândesc un aer de maiestuozitate. Masada întrecea de departe orice construcţie din vremea ei şi după ceea ce turiştii au ocazia să vadă, şi astăzi este la fel. Trei terase abrupte sunt tăiate în munte şi oferă şansa unui echilibru al cerului cu pământul. Impresionante coloane de marmură atrag atenţia asupra frescelor, iar terasele oferă o imagine a Mării Moarte care îţi arată de ce Irod a ales acest loc ca bastion. Nu sunt aici copaci sau urme ale vreunei grădini. 

Citeste tot articolul

Ninja, în prim plan la Festivalul Filmului Japonez. Intrarea e liberă


O nouă ediţie a Festivalului Filmului Japonez va avea loc în perioada 21 – 26 mai, la Sala Eforie a Cinematecii Române, din București. Vor fi proiectate pelicule realizate în anii ’60, în marea lor majoritate alb-negru, cu un subiect foarte îndrăgit – luptătorii ninja. Intrarea este liberă.
Pentru a facilita accesul publicului la producţii puţin cunoscute ale uneia dintre cele mai importante cinematografii naţionale ale lumii, intrarea spectatorilor la Cinemateca Eforie este liberă, în limita locurilor disponibile, anunță organizatorii.
Filmele sunt proiectate de pe peliculă (35 mm), cu subtitluri în limba engleză, excepţie făcând doar filmul de animaţie “Cyborg 009: Legenda unei supergalaxii” care este subtitrat în limba română, informează un comunicat al organizatorilor.

Citeste tot articolul

vineri, 17 mai 2013

Adrian Sărmăşan: „Niciodată nu vei primi nimic dacă întinzi mâna fără să ai ceva în ea, oricât de mărunt lucru ar fi”


Orice s-ar spune, nu există suficienţi bani pe lume care să cumpere  sensibilitatea, simţul acut al valorilor morale. Artiştii, cei atinşi de focul creaţiei, au nevoie de nişte oameni competenţi, care să fie în stare să discearnă valoarea reală a unui artist, să se ocupe de el, să-i asigure un trai decent, ceea ce impune ca aceştia să fie retribuiţi după cele mai pure legi ale economiei de piaţă. Din păcate, trăim într-o lume cu care rar sau niciodată nu ne putem identifica şi vizavi de care nu poţi să reacţionezi decât afişând o detaşare ironică. Încă se doarme profund la noi în ţară. Nu avem decât rar momente de înseninare a frunţii, acestea fiindu-ne oferite, deloc din întâmplare, de oameni care dau foc corăbiilor precum vikingii odinioară şi renasc din cenuşa acestora. Aceşti oameni atinşi de inspiraţie divină se numesc poeţi. Adrian Sărmăşan este şi poet, şi muzician.
Anul acesta, Adrian Sărmăşan a bucurat sufletele celor care iubesc poezia lansând un volum de versuri aparte. Bucuria muzicii  şi a poeziei trebuie împărtăşită cu cei de lângă tine, altfel harul venit de sus nu are valoare. Poeţii, muzicienii sunt virtuozi atât în expresia lor, în energia pe care o emană prin instrumentul lor, fie că se numeşte stilou sau chitară, cât mai ales prin felul în care te fac să simţi fericirea, agitaţia, tremurul interior aparte. Mi-e greu să vorbesc despre Adrian Sărmăşan, pentru că am o oarecare doză de subiectivism. Am fost parte din drumul său şi sunt, pentru că suntem dezlegaţi de simbolul prieteniei. Dar nu pot să nu remarc felul în care Adrian Sărmăşan dăruieşte lumii întregi puţin din pasiunea lui nebunească pentru muzică şi poezie. Dăruieşte din harul său celor care-l ascultă. Nu poţi fugi de ceea ce eşti, nu te poţi ascunde. Volumul său, „Raiul Lupilor Îngeri”, pare desprins din locul în care s-a născut. Poeziile încep discret, abia şoptit, iar tu, cititor, sfârşeşti prin a fi subjugat de cuvinte, de rime, de înţelesuri adânci. Poezia lui Adrian Sărmăşan poate fi pusă cu încredere pe rănile sufletului nostru. 

Citeste tot articolul

joi, 16 mai 2013

Mărgăritare despre CREDINŢĂ, SPERANŢĂ şi DRAGOSTE ~ aforisme, cugetări, maxime, proverbe, citate celebre ~



culese de Adina Tărâţă
Napoleon Hill
“Credinţa este baza tuturor miracolelor şi misterelor care nu pot fi analizate de legile ştiinţei”
 Sfântul Ioan Gură de Aur
“Credinţa face ceea ce omul şi legea nu pot face”
Origene
“Credinţa este o rădăcină pe care cresc tulpinile, florile şi fructele faptelor bune”
 Rabindranath Tagore
“Credinţa este pasărea care cântă când zorii nu au apărut încă”
 Publius Ovidius Naso
“După cum aurul cel galben se cunoaşte în foc, tot aşa credinţa trebuie văzută în vremuri grele”
 Osho
“Religiozitatea nu este ceva în care să crezi – este un fapt care trebuie trăit, experimentat; ea nu este o credinţă pe care să o ai in minte, ci o cunoaştere a întregii tale fiinţe”
 Voltaire
“Dacă Dumnezeu nu ar exista, ar fi necesar să-l inventăm”

Popas duhovnicesc Maica Stareţă Stavrofora Iosefina Giosanu


„Fiecare credincios ajunge la Dumnezeu pe măsura însuşirilor sale pe măsură ce creşte  şi-şi adânceşte înţelegerea sa de Dumnezeu”
În primăvara anului 1963, în comuna Stăniţa, judeţul Neamţ, veneau pe lume Giosanu Elena Iosefina şi fratele său, Constantin. Părinţii lor, Neculai şi Anica Giosanu, creştini buni, au adus pe lume opt copii (patru băieţi şi patru fete), cea care astăzi este Stavrofora Iosefina, Stareţa Mănăstirii Văratic, încheind şirul naşterilor în casa părintească. Timpurile erau tulburi, se instaura temeinic şi destul de agresiv dictatura comunistă. Cu toate aceastea a avut şansa să crească într-o familie de buni gospodari, dar şi de buni credincioşi, unde, din fragedă copilărie, a luat contact cu munca, dar şi cu dragostea de Dumnezeu, acumulând cunoştinţele necesare şi o bună educaţie religioasă. Pentru membrii familiei sale, Biserica satului constituia locul cel mai sacru de pe pământ şi cea mai autentică şcoală de pregătire creştină. Dragostea de Biserică i-a fost insuflată de mama sa, de la care păstrează şi astăzi dimensiunea spirituală a vieţii, cinstea şi frica de Dumnezeu,  iar de la tatăl său, munca şi  spiritul gospodăresc.       
Rămaşi orfani de mamă, care a murit când abia împlinise 45 de ani, cei opt copii au fost nevoiţi să urmeze cursul vieţii confruntându-se cu munca zilnică pentru supravieţuire, cu învăţatul şi mersul la şcoală. „Dumnezeu a fost bun cu noi şi am putut depăşi toate aceste greutăţi ale vieţii de familie”, spune Stavrofora Iosefina. „Şi într-adevăr am simţit ajutorul lui Dumnezeu, căci toţi fraţii şi surorile mele au ajuns bine, fiecare la rostul lor. Din cei opt fraţi doi am întrat în viaţa călugărească, eu şi fratele llie (Ioachim cu numele de călugăr), care după şcoala generală a plecat la Mănâstirea Sihăstria, apoi a urmat toate treptele de şcolarizare, iar acum este  Arhiereu - vicar al Episcopiei Romanului şi Bacăului”.


Citeste tot articolul

miercuri, 15 mai 2013

Ovidiu Lipan Ţăndărică: „Cea mai frumoasă rugăciune este că Dumnezeu mi-a dat harul să pot să ascult muzica Lui şi să o dau mai departe oamenilor”


Sincer, inventiv, spontan, visător, creativ și, nu în ultimul rând, posesor al unui simț al umorului cu totul special, Ovidiu Lipan Țăndărică respiră muzica pe care noi o ascultăm. Un suflet mare în care încap nenumărate bucurii și în care nu există loc decât pentru prieteni. Ani la rând toboşarul trupei Phoenix, Țăndărică este unul dintre artiştii români care a adunat tot ceea ce ţine de muzica greu de catalogat, dar cu influenţe vădite din muzica diferitor popoare. S-a născut la Iași și a avut vecini evrei, ţigani, aromâni, greci, ruşi, lipoveni. Poate de aceea iubește toți oamenii așa cum o face, pentru că a luat tot ce a fost mai frumos din cultura fiecăruia. A moştenit harul de la bunicul său, care a fost la rându-i percuţionist și a ştiut că menirea lui în viaţă este muzica. Fiecare melodie reprezintă o părticică din sufletul său, reuşind să ne descopere o lume pe care nu ne-am fi imaginat-o altfel. În anul 1969 s-a alăturat trupei Roşu & Negru, iar din 1974 a început colaborarea cu trupa Phoenix. Neobositul Ţăndărică a creat de fiecare dată o muzică prin care a reuşit să transmită celor care l-au ascultat toate trăirile sale. A participat la nenumărate festivaluri de World Music şi a primit gradul de cavaler de onoare al culturii româneşti. În ultima vreme joacă rolul de tată, ghid şi profesor de limba română pentru fiul său, Alexander, atunci când acesta vine în România. Alexander Lipan trăieşte în Germania, împreună cu mama sa şi este elev la Academia de Jazz din Olanda, unde studiază chitara. O altă așchie ce nu se îndepărtează de trunchi, evident.
Citeşte tot articolul

NOAPTEA MUZEELOR în Capitală şi în ţară. Vezi lista completă a muzeelor deschise sâmbătă seara


Muzeul Bellu din Capitală sărbătoreşte centenarul aeronauticii militare, cu tururi şi demonstraţii de gen, Foişorul de Foc este deschis pentru vizitatorii curioşi, iar Ferma Animalelor va fi deschisă, pentru prima dată, până la ora 24.00, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor.
Noutatea de anul acesta constă în introducerea de circuite muzeale şi la Baia Mare şi Sibiu – oraşe în care vor fi disponibile hărţi tipărite cu instituţiile participante, după modelul implementat cu succes la Bucureşti în ultimii cinci ani şi la Cluj-Napoca anul trecut.
Colecţii private şi bisericeşti
De asemenea, pentru prima oară colecţii muzeale, colecţii private şi bisericeşti din zonele rurale ale Sibiului îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă, alături de muzee din Aiud, Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Goleşti, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Reşita, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Citeşte tot articolul

Anima naturaliter christiana


Ceea ce se evidenţiază studiind de aproape viaţa religioasă a poporului nostru este naturaleţea credinţei creştine. O credinţă care transfigurează Cosmosul fără a-l distruge, nici repudia. O viziune globală a Universului care nu este pesimistă, pentru că binele va reuşi, în final, să triumfe asupra răului. Tot ceea ce trăieşte în Cosmos face parte din drama Mântuirii prin suferinţele Mântuitorului Hristos. În virtutea acestei jertfe, pomii rodesc, animalele-şi hrănesc puii, mama-şi leagănă copilul etc. Lumea întreagă ascultă de un singur principiu conducător: acela al ordinii şi armoniei (rânduială). Datorită acestui principiu, cosmologic şi moral în acelaşi timp, Universul întreg se menţine în conexiune, tot ceea ce există demonstrează solidaritatea dintre toate nivelele realităţii. Până astăzi s-a păstrat această legătură mitică şi mistică între om şi pământul său natal. Sentimentul că suntem rude cu pietrele, pădurile, apele este frumos redat de Eminescu în Scrisoarea III: "... tot ce mişcă în ţara asta, răul, ramul, mi-e prieten numai mie...", apoi noi mai avem sintagma: "Codrul, frate cu românul", ca să nu mai vorbim de universala categorisire a celor născuţi fără tată - "copii din flori".

Citeşte tot articolul

luni, 13 mai 2013

Actorul Cristian Dionise: Credinţa trebuie să se răsfrângă asupra întregii fiinţe şi vieţii însăşi


Dincolo de zbuciumul vieţii, teatrul continuă să existe. A fost şi rămâne un formator, e cel ce păstrează şi cultivă valorile transmiţându-le generaţiilor următoare. Iar actorul este omul care îţi umple viaţa cu frumos, cu minuni, e cel ce te ia de mână şi te duce în lumea visării, lumea artei. Actorul e cel ce redă zbuciumul fiinţei, aspiraţiile ei, în toată splendoarea şi profunzimea posibile. Cristian Dionise e un actor din noua generaţie, plin de entuziasm şi dorinţa de a îmbogăţi lumea şi viaţa teatrală şi artistică.
Masterand în ultimul an, a avut şansa unor roluri semnificative în „Insomniile de… altădată” după texte de Dumitru Solomon, “Încurcă lume” adaptare după A.D.Herz, „Variaţiuni enigmatice” de Eric Emmanuel Smmit, „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, colaborând cu Teatrul Nottara, Teatrul Arca, Teatrul Popular Aurel Elefterescu din Călăraşi şi nu numai.

Citeşte tot articolul

sâmbătă, 11 mai 2013

Glutamatul monosodic


Controlul populaţiei prin glutamatul de monosodiu
În ce alimente se găseşte E 621:
- Chipsuri
- Floricele
- Supe- instant
- Condimente
- Pate de ficat
- Pate vegetal
- Salam
- Parizer
- Crenvurşti. Nu cumpăraţi pate, floricele sau salam pe etichetele cărora apare aditivul glutamat monosodic.
 “Suntem martorii unui „război împotriva populaţiei” fără precedent, unul în care omului i se cere o atenţie sporită faţă de ceea ce se întâmplă în jur, pentru a evita ceea ce altfel i-ar putea distruge viaţa, fără ca măcar să-şi dea seama de ce a ajuns atât de neputincios şi lipsit de vlagă. 
Citeşte tot articolul

joi, 9 mai 2013

Stela Enache: „Omenia românească nu am întâlnit-o nicăieri, fără să exagerez cu ceva”

Am admirat-o pentru tot ceea ce era. Pentru eleganţa şi frumuseţea sa, pentru că nu emite pretenţii şi nu are preţiozităţi. Interpreta Stela Enache are gesturi largi, tipice omului generos, conştientă totuşi de talentul său şi de premiile ce-i răsplătesc cariera. Dumnezeu i l-a dăruit, la fel cum i-a dăruit şi un zâmbet ce nu se învaţă la şcoală. Are prieteni buni, deloc numeroşi, dar credincioşi. M-am apropiat cu profund respect pentru toate acestea şi sunt recunoscătoare pentru dragostea cu care m-a înconjurat de la prima întâlnire şi până acum. Ca artist, este imposibil să fii un oarecare, arta te obligă să o respiri. Ca muzician, e greu să dezvălui celor care nu te cunosc o piesă compusă într-un moment de cumpănă şi restrişte. Stela Enache a respirat muzică lângă un astfel de muzician altfel, aparte, fiind soţia lui Florin Bogardo, pe care l-am pierdut în 2009, ale cărui piese încă le fredonăm cu toţi. Purtătoare a unui mănunchi de chei fermecate, ce deschid uşile universului sufletesc, Stela Enache ne-a luminat pe toţi cu darul primit de la ursitoare atunci când a venit pe lume, glasul. Datorită ei mi-am descoperit vibraţii noi, mi-am îmbogăţit legătura definitivă cu viaţa. În confesiunea sa m-au surprins tăcerea, învolburarea unei aduceri aminte, ţipătul pescăruşilor albaştri, căldura visului său, libertatea-i molipsitoare. Vă invit să priviţi pe fereastra acestui destin pe care îl preţuiesc cu accentuată tandreţe.

Roagă-te


Roagă-te zi şi noapte.
Roagă-te atunci când eşti fericit
Şi atunci când eşti trist.
Roagă-te cu teamă,
Dar cu mintea lucidă şi vigilentă,
Pentru că rugăciunea ta să înflorească.
Căci Scriptura spune:
"Ochii Domnului se uită la cei drepţi,
Iar urechile Sale sunt deschise la chemările lor". (Ps. 34.15)

Moartea Iniţiatică


O altă problemă ce pare neînţeleasă de cea mai mare parte a contemporanilor care au pretenţia de cunoaştere a lucrurilor acestora, este ceea ce se numeşte "moartea iniţiatică".
                                
Astfel, s-a întâmplat să întâlnim expresia de "moarte fictivă", termen ce mărturiseşte cea mai completă ignoranta a realităţilor de acest ordin. Cei care se exprimă astfel nu văd, evident, decât exteriorul ritului şi n-au nici o idee despre efectele pe care trebuie să le producă asupra acelora care sunt întradevăr calificaţi.

Altfel, şi-ar da seama că această moarte, departe de a fi "fictivă" este, din contra, într-un sens, mai reală decât chiar moartea înţeleasă în sensul strict al cuvântului, căci este evident că profanul care moare nu devine iniţiat prin acest fapt...

Iniţierea este în general descrisă ca o a "doua naştere", ceea ce este şi adevărat; dar aceasta a "doua naştere" implică, în mod necesar, moartea pentru lumea profană şi o urmează imediat, deoarece nu sunt decât cele două feţe ale aceleiaşi schimbări de stare. Acest fenomen se va repeta la atingerea oricărei alte stări de existenţă. Între moartea iniţiatică şi cea "de-a doua naştere", are loc "coborârea în Infern" ce corespunde labirintului interior, stării de rătăcire.

Citeşte tot articolul