Urzica, pe care grecii o numesc acalyphe, îşi datorează numele latin “acidităţii” sevei sale, care arde degetele celor care fac imprudenţa s-o atingă cu mâna. Înghiţită cu vin, este bună împotriva icterului.
Din sămânţă de urzică amestecată cu miere rezultă o băutură care calmează colicile şi tusea înveterată. Urzica serveşte, de asemenea, la încălzirea plămânilor şi la relaxarea abdomenului. Este o plantă plină de virtuţi, indiferent dacă se consumă sub formă de pulbere combinată cu miere sau se bea sucul proaspăt, amestecat cu vin.
* Cataplasmele din frunze de urzică, presărate cu puţină sare, sunt eficiente împotriva ulceraţiilor, a rănilor grave, a muşcăturilor de câine şi a blocării glandelor parotide. Folosită în acest fel, urzica “adună” carnea peste oasele dezgolite şi opreşte scurgerile dăunătoare. Rădăcina ei, mărunţită în oţet şi aplicată sub formă de cataplasmă, “dizolvă” tumorile stomacale şi vindecă podagra şi toate afecţiunile articulare.
Citeste tot articolul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu