vineri, 28 februarie 2014

5 dintre cele mai comune alergii ale pielii

Bijuteriile metalice şi parfumurile ocupă primele poziţii pe lista substanţelor care pot provoca alergii serioase ale pielii, potrivit unui raport realizat de Mayo Clinic. De asemenea, căldura, sistemul imunitar slăbit, medicamentele şi infecţiile pot provoca probleme ale pielii. Iată care sunt cele mai comune alergii cutanate!
 
1. Dermatita atopică (eczemă)
 
Dermatită atopică este o afecţiune cutanată inflamatorie care dă o senzaţie intensă de mâncărime şi are evoluţie cronică. Cel mai adesea, dermatita atopică, denumită şi eczemă, afectează copiii, dar se poate dezvolta la toate grupele de vârstă. Erupţiile cutanate ale dermatitei atopice apar atunci când persoanele se scărpina.
În copilărie, erupţiile apar la nivelul pieptului, obrajilor şi scalpului, zone în care copilul se poate scărpina. Copiii mai mari şi adulţii dezvoltă erupţii în pliurile cutanate ale coatelor şi în spatele genunchilor, dar pot apărea şi pe gât, picioare şi spate.
 
În tratamentul dermatitei atopice se recomandă evitarea factorilor declanşatori ai leziunilor, controlarea pruritului (mâncărimii), suprimarea inflamaţiei, refacerea barierei cutanate şi înlăturarea anxietăţii.
 
2. Urticaria
 
Urticaria este o erupţie alergică care poate apărea la orice vârstă şi afectează pielea din orice regiune a corpului (scalpul, buzele, palmele, tălpile). Se caracterizează prin modificări la nivelul tegumentului, cu zone umflate, înroşite şi pruriginoase.
Vindecarea urticariei se face prin îngrijirea corespunzătoare a leziunilor, prin tratament care poate cuprinde medicamente cortizonice pentru îndepărtarea pruritului şi a roşeţii, sedative sau tranchilizante pentru anxietate şi injecţii cu Epinefrină pentru simptome severe.
 
3. Dermatita seboreică
 
Dermatita seboreică este o afecţiune cutanată caracterizată prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate şi mătreaţă. Această afecţiune afectează tegumentele scalpului, sprâncenelor, frunţii, feţei şi ale şanţurilor nazale, însă nu este contagioasă.
Pentru tratamentul dermatitei seboreice se recomandă folosirea unor şampoane, zilnic, care conţin gudron sau creme pentru scalp ce conţin cortizon. Şi alimentaţia poate fi un factor important în tratarea dermatitei seboreice. În acest sens, iaurtul este unul dintre produsele recomandate.
4. Angioedemul
 
Angioedemul (edemul Quinckle) este o maladie caracterizată de o inflamaţie rapidă a pielii, ţesutului subcutanat, ţesuturilor mucoase şi submucoase. Cauzele acestei afecţiuni pot fi alimentele, înţepăturile de insecte sau medicamentele.
Angioedemul poate avea o apariţie de sine stătătoare sau se poate dezvolta în asociere cu urticaria (în 50% dintre cazuri). Spre deosebire de urticarie, angioedemul nu provoacă prurit, dar poate determina senzaţia de arsură. Din cauza localizării, poate provoca asfixie, mai ales dacă progresează repede. Pentru tratarea angioedemului alergic, Epinefrina este considerată vitală.
5. Dermatita de contact
Dermatita de contact este o inflamaţie cauzate de contactul pielii cu o substanţă iritantă, care provoacă o reacţie asemănătoare erupţiei.
Dermatita de contact poate apărea în urma contactului cu anumite produse cosmetice: vopsea de păr, metale, medicamente sau materiale dentare. Tegumentul este afectat în special la nivelul feţei, gâtului, mâinilor, tălpilor şi în regiunea inghinală, însă nu este contagioasă. Pentru tratamentul dermatitei de contact sunt recomandate creme, unguente sau loţiuni pentru aplicare locală.
Sursa: gazetabt.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu