vineri, 28 februarie 2014

„Tristeţea strălucitoare" a Postului Mare

Pentru mulţi, dacă nu pentru majoritatea creştinilor ortodocşi, Postul Paştelui constă dintr-un număr limitat de reguli şi prescripţii formale predominant negative: abţinerea de la anumite mâncăruri, dansuri şi chiar filme. Acesta reprezintă gradul nostru de înstrăinare faţă de adevăratul duh al Bisericii, care ne este aproape imposibil de înţeles, şi anume că Postul înseamnă şi „altceva" — ceva fără de care toate aceste rânduieli îşi pierd în mare parte semnificaţia. Acest „altceva" poate fi cel mai bine descris ca o „atmosferă", „un climat" în care fiecare din noi intră, ca fiind mai întâi o stare a minţii, a sufletului, un duh care timp de şapte săptămâni pătrunde întreaga noastră existenţă. Să subliniem încă o dată că scopul Postului nu este acela de a ne sili să acceptăm câteva obligaţii formale, ci acela de a ne „uşura" inima, încât aceasta să se poată deschide către realităţile duhovniceşti, să cunoască tainica „sete şi foame" după comuniunea harică cu Dumnezeu.
Această „atmosferă" de post, această unică „stare a minţii", este determinată în mare măsură de slujbe, de o multitudine de schimbări ce intervin în viaţa liturgică, în această perioadă.
 
Luându-le separat, aceste schimbări pot apărea ca fiind „rânduieli" de neînţeles, reguli formale la care să se consimtă formal; dar înţelese ca un întreg, ele descoperă şi comunică duhul Postului, ne fac să vedem, să simţim şi să experimentăm acea tristeţe strălucitoare care reprezintă adevăratul mesaj şi dar al Postului. Se poate spune, fără exagerare, că Sfinţii Părinţi şi scriitori bisericeşti, care au compus imnurile Triodului, care încetul cu încetul au organizat structura generală a slujbelor de post, care au împodobit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite cu acea frumuseţe specială, au avut o înţelegere unică a sufletului omenesc. Cu adevărat ei au cunoscut ne voinţele pocăinţei şi în fiecare an, de-a lungul Postului Mare, ei fac accesibile aceste nevoinţe tuturor celor care au urechi de auzit şi ochi de văzut.
 
Impresia generală este aceea de „tristeţe strălucitoare".
 
Chiar şi cel care posedă cunoştinţe limitate despre slujbe, intrând într-o biserică în timpul unei slujbe de post, înţelege aproape imediat, sunt sigur, ce semnificaţie are această expresie oarecum contradictorie. Pe de o parte, o anumită tristeţe tainică pătrunde slujbele: veşmintele sunt întunecate, slujbele sunt mai lungi decât de obicei şi mai „monotone", totul este foarte aşezat. Pericopele evanghelice şi cântările alternează şi totuşi pare că nu se „întâmplă" nimic. La intervale rânduite, preotul iese din altar şi citeşte întotdeauna aceeaşi scurtă rugăciune, iar întreaga obşte răspunde fiecărei cereri a acestei rugăciuni prin închinăciuni.
Astfel, poposim pentru o vreme îndelungată în această „monotonie" — în această tristeţe tainică. Iar  apoi începem să realizăm că această lungime şi „monotonie" a slujbelor sunt necesare dacă dorim să descoperim tainica şi la început nevăzuta lucrare a slujbei în noi. Încetul cu încetul, începem să înţelegem, sau mai degrabă să simţim, că această tristeţe este într-adevăr „luminoasă", ca o  transformare tainică ce este gata să se petreacă în noi. Ca şi cum ajungem într-un loc în care zgomotele şi agitaţia vieţii, a străzii, a tot ceea ce de obicei ne umple zilele chiar nopţile, nu au acces — un loc în care toate acestea nu au nici o putere. Toate acestea, care ni se par extrem de importante încât ne umplu mintea, acea stare de nelinişte, care a devenit, practic, a doua uoacfă natură, dispare undeva şi noi începem să ne simţim liberi, uşori şi fericiţi. Nu este vorba despre o fericire superficială şi zgomotoasă, ce vine şi trece de douăzeci de ori într-o zi şi care este aşa de fragilă şi trecătoare; este o fericire adâncă care nu vine dintr-o pricină unică şi personală, ci din aceea că sufletul nostru — citând cuvintele lui Dostoievski — a atins „altă lume". Şi ceea ce acesta a atins este plăsmuit din lumină, pace şi bucurie, dintr-o încredinţare inexprimabilă. Înţelegem apoi de ce slujbele au trebuit să fie lungi şi în aparenţă monotone. Realizăm că este pur şi simplu imposibil să trecem din starea normală a minţii noastre, plăsmuită aproape în întregime din agitaţie, fugă şi griji, în această nouă stare fără a ne „linişti" mai întâi, fără a reface în noi o măsură a echilibrului interior. Din această cauză cei ce percep slujbele bisericeşti numai ca pe nişte „obligaţii", cei care întotdeauna pun întrebări despre minimul necesar (De câte ori trebuie să mergem la biserică? De câte ori trebuie să ne rugăm?) niciodată nu pot înţelege adevărata natură a cultului care ne poartă într-o altă lume — aceea a prezenţei lui Dumnezeu! — care ne poartă încet către aceasta, pentru că firea umană căzută a pierdut iscusinţa de a păşi în această lume în mod natural.
Astfel, o dată ce trăim această eliberare tainică, o dată ce devenim „uşori şi liniştiţi lăuntric", monotonia şi tristeţea acestor slujbe dobândesc o nouă semnificaţie, sunt transfigurate. O frumuseţe lăuntrică le umple de lumină precum razele unui răsărit de soare care pe când încă mai este întuneric în vale încep să lumineze peste vârfurile munţilor. Această lumină şi bucurie tainică vin dintr-o lungă preaslăvire, din întreaga „tonalitate" a slujbelor Postului. Ceea ce la început apărea ca monotonie, acum se dezvăluie ca pace; ceea ce simţeam ca fiind tristeţe este trăit acum ca primele mişcări ale sufletului spre descoperirea adâncimii sale pierdute. Iată ceea ce proclamă în fiecare dimineaţă primul stih de la „Aliluia":
 
„De noapte mânecă duhul meu către Tine,
Dumnezeule, pentru că lumină sunt poruncile
Tale pe pământ".
 
„Strălucire tristă": tristeţea înstrăinării mele de Dumnezeu, a pustiului devenit viaţa mea; strălucirea prezenţei şi iertării lui Dumnezeu, bucuria redobânditei dorinţe după Dumnezeu, pacea căminului regăsit. Acesta este duhul slujbelor de Post; aceasta este prima impresie generală în sufletul meu.
 
”Postul Cel Mare”, Alexander Schmemann

Urmărește pacea

Ține-te mai întâi pe tine însuți în pace și apoi vei putea să împaci, și pe alții. Omul iubitor de pace este mai de folos decât cel învățat. Omul iute la mânie schimbă chiar binele în rău și despre alții crede mai degrabă răul decât binele; nu tot așa este însă cel bun și pașnic, el pe toate le întoarce spre bine. Cine are pace înlăuntrul său, nu gândește rău de nimeni; dar cel tulburat și nemulțumit este chinuit de fel de fel de bănuieli. Nici el n-are pace și nici pe alții nu-i lasă în pace. Adeseori vorbește ce n-ar trebui să vorbească și nu face ce ar trebui să facă; ia seama la datoriile altora, dar de ale sale nu se îngrijește. Vezi-ți întâi de tine însuți și după aceea poți să-ți întinzi grija și asupra aproapelui tău.
Faptele tale știi să le dezvinovățești și să le împodobești, dar dezvinovățirea altora nu vrei s-o primești. Ar fi mai drept să te învinovățești pe tine însuți, iar pe fratele tău să-l aperi. Dacă vrei ca alții să te rabde, rabdă-i tu mai întâi. Vezi cât de departe ești de adevărata smerenie și dragoste, care nu se mânie și nu se supără decât pe sine însăși. Nu e lucru mare să trăiești în pace cu oamenii buni și blânzi, căci aceasta oricui îi place, oricui și oricine are plăcere de cei de un gând cu el. A trăi însă în pace cu oameniii răi, suciți și rău crescuți sau plini de duh de împotrivire iată un dar mare și o faptă vrednică de laudă.
Sunt oameni care trăiesc în pace cu ei înșiși și cu alții. Sunt însă alții care nici cu ei înșiși nu au pace, nici cu alții; aceștia  sunt o povară pentru alții și o și mai mare povară pentru ei înșiși. În sfârșit sunt și oameni care rămân în pace și se silesc să aducă și pe alții la pace. Cu toate acestea, pacea noastră, în această viață plină de necazuri, se cade a o pune mai mult într-o smerită răbdare a răului, decât a fi nesimțitori față de el. Cine va știi să rabde mai mult, acela va avea mai multă pace. Un astfel de om se biruie pe sine, e stăpân pe lume, e prieten cu Hristos și moștenitorul cerului.
 „Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Smerenia

Nu ține prea mult seama cine e cu tine sau cine e împotriva ta; ci grija ta mare aceasta să fie: Dumnezeu să fie cu tine în tot ce faci. Să ai totdeauna un cuget curat, și Dumnezeu te va apăra totdeauna. Căci ce poate răutatea omului împotriva aceluia pe care Dumnezeu îl ajută?
Dacă știi să taci și să rabzi, vei vedea ajutorul Domnului. El știe cum și când să te apere; de aceea lasă-te în totul în voia Lui. De la El ne vine ajutorul, și El ne scoate din necaz. De multe ori este de folos ca alții să cunoască greșelile noastre și să ne mustre pentru ele, căci aceasta ne întărește smerenia.
Când omul se smerește pentru greșelile sale, ușor împacă pe alții și potolește pe cei supărați. Dumnezeu ocrotește și scapă pe cel smerit; El iubește și mângâie pe cel smerit; El se pleacă spre cel smerit; dă dar celui smerit și-l ridică din înjosire la mărire. Celui smerit îi descoperă tainele Sale; îl cheamă și-l atrage la Sine cu blândețe. Cel smerit rămâne în pace când este ocărât și înfruntat pentru că se sprijinește pe Dumnezeu, nu pe lume. Să nu crezi că ai sporit cu ceva pe calea credinței dacă nu știi să te smerești.
„Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Cum să faci diferenţa între stres şi anxietate

Cu toţii am suferit de stres la un moment dat, fie că a fost vorba de un termen limită la serviciu, un conflict în familie sau o decizie importantă de luat. Mai există şi anxietatea, adică frica aceea care îţi strânge pieptul şi care pare fără sfârşit. Stresul şi anxietatea împărtăşesc multe dintre simptomele fizice.
Atunci când suntem stresaţi, poate fi dificil să ne dăm seama ce simţim cu adevărat şi, mai important, cât de stresaţi suntem. Exagerarea este o trăsătură umană, aşa că, de multe ori, credem că sentimentele noastre sunt mult mai intense decât sunt. Astfel ajungem să spunem că „situaţia asta mă face anxios“ sau că „gândul ăsta îmi provoacă un atac de panică“, notează „Huffington Post“.
Cum ne dăm seama că stresul se transformă în anxietate? „Deşi limita dintre stres şi anxietate este, deseori, atât de fină încât cele două stări se confundă, există trăsături distinctive pentru fiecare din ele, inclusiv originea lor sau reacţiile organismului“, potrivit lui David Spiegel de la Universitatea Stanford, SUA, profesor asociat de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale. Tot el ne oferă cinci indicii despre cum să diferenţiem între stres şi anxietate.
1. Stresul şi anxietatea împart multe dintre simptomele fizice
Stresul şi anxietatea nasc aceleaşi sentimente de agitaţie, spune Spiegel. Emoţiile născute din stres sau din anxietate înteţesc bătăile inimii, respiraţia şi cauzează tensiune musculară. Asemănările încetează atunci când anxietatea atrage simptome mai grave, cum ar fi frisoane, dureri de cap, bufeuri şi dureri în piept.
2. Cauzele stresului diferă de cele ale anxietăţii
Deşi cele două stări se aseamănă, Spiegel susţine că cele două emoţii au cauze complet diferite. „La stres ştim ce ne îngrijorează, dar în cazul anxietăţii devenim din ce în ce mai puţin conştienţi de motiv (pe moment) iar reacţia devine principala problemă. Adică începi să devii anxios despre faptul că eşti anxios“, explică Spiegel.
3. Anxietatea are ca motiv principal teama...
Fobiile de evenimente, de activităţi sau de situaţii sociale îşi au rădăcina în teroare, cauzând suferinţă persoanei, de la tulburare până la panică atunci când este pusă în faţă cu declanşatorul. „Anxietatea este ca un bulgăre de zăpadă. Oamenii acaparaţi de frică tind să evite situaţia care o provoacă, fapt care va înrăutăţi frica“, spune Spiegel.
 
4. ...iar stresul se naşte din situaţii extreme
„Când vine vorba de stres, ştii exact cu ce ai de-a face. Un termen limită, plata unei facturi, luatul copiilor de la şcoală. Dacă aceşti factori sunt rezolvaţi în ordinea priorităţii şi unul câte unul nu toţi odată, stresul va dispărea“, susţine Spiegel.
„Dă-ţi seama ce poţi rezolva şi ce nu. Rezolvă lucrurile unul câte unul şi felicită-te atunci când ai reuşit“, ne sfătuieşte Spiegel.
5. Stresul şi anxietatea se confundă, deşi sunt două sentimente complet diferite
Stresul şi anxietatea sunt două sentimente complet separate. În fiecare zi a vieţii noastre trecem prin situaţii stresante din cauza frustrărilor, nervozităţii şi altele. Anxietatea se naşte din frică, nelinişte şi îngrijorare. Totuşi, în ciuda diferenţelor, mulţi oameni folosesc greşit termenii. „Diferenţa cheie dintre ele este sentimentul de neajutorare. Când vine vorba de stres, poţi rezolva situaţiile, aşa că te vei simţi mai puţin neajutorat“, adaugă Spiegel pentru „Huffington Post“.
Sursa: m.adevarul.ro

5 dintre cele mai comune alergii ale pielii

Bijuteriile metalice şi parfumurile ocupă primele poziţii pe lista substanţelor care pot provoca alergii serioase ale pielii, potrivit unui raport realizat de Mayo Clinic. De asemenea, căldura, sistemul imunitar slăbit, medicamentele şi infecţiile pot provoca probleme ale pielii. Iată care sunt cele mai comune alergii cutanate!
 
1. Dermatita atopică (eczemă)
 
Dermatită atopică este o afecţiune cutanată inflamatorie care dă o senzaţie intensă de mâncărime şi are evoluţie cronică. Cel mai adesea, dermatita atopică, denumită şi eczemă, afectează copiii, dar se poate dezvolta la toate grupele de vârstă. Erupţiile cutanate ale dermatitei atopice apar atunci când persoanele se scărpina.
În copilărie, erupţiile apar la nivelul pieptului, obrajilor şi scalpului, zone în care copilul se poate scărpina. Copiii mai mari şi adulţii dezvoltă erupţii în pliurile cutanate ale coatelor şi în spatele genunchilor, dar pot apărea şi pe gât, picioare şi spate.
 
În tratamentul dermatitei atopice se recomandă evitarea factorilor declanşatori ai leziunilor, controlarea pruritului (mâncărimii), suprimarea inflamaţiei, refacerea barierei cutanate şi înlăturarea anxietăţii.
 
2. Urticaria
 
Urticaria este o erupţie alergică care poate apărea la orice vârstă şi afectează pielea din orice regiune a corpului (scalpul, buzele, palmele, tălpile). Se caracterizează prin modificări la nivelul tegumentului, cu zone umflate, înroşite şi pruriginoase.
Vindecarea urticariei se face prin îngrijirea corespunzătoare a leziunilor, prin tratament care poate cuprinde medicamente cortizonice pentru îndepărtarea pruritului şi a roşeţii, sedative sau tranchilizante pentru anxietate şi injecţii cu Epinefrină pentru simptome severe.
 
3. Dermatita seboreică
 
Dermatita seboreică este o afecţiune cutanată caracterizată prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate şi mătreaţă. Această afecţiune afectează tegumentele scalpului, sprâncenelor, frunţii, feţei şi ale şanţurilor nazale, însă nu este contagioasă.
Pentru tratamentul dermatitei seboreice se recomandă folosirea unor şampoane, zilnic, care conţin gudron sau creme pentru scalp ce conţin cortizon. Şi alimentaţia poate fi un factor important în tratarea dermatitei seboreice. În acest sens, iaurtul este unul dintre produsele recomandate.
4. Angioedemul
 
Angioedemul (edemul Quinckle) este o maladie caracterizată de o inflamaţie rapidă a pielii, ţesutului subcutanat, ţesuturilor mucoase şi submucoase. Cauzele acestei afecţiuni pot fi alimentele, înţepăturile de insecte sau medicamentele.
Angioedemul poate avea o apariţie de sine stătătoare sau se poate dezvolta în asociere cu urticaria (în 50% dintre cazuri). Spre deosebire de urticarie, angioedemul nu provoacă prurit, dar poate determina senzaţia de arsură. Din cauza localizării, poate provoca asfixie, mai ales dacă progresează repede. Pentru tratarea angioedemului alergic, Epinefrina este considerată vitală.
5. Dermatita de contact
Dermatita de contact este o inflamaţie cauzate de contactul pielii cu o substanţă iritantă, care provoacă o reacţie asemănătoare erupţiei.
Dermatita de contact poate apărea în urma contactului cu anumite produse cosmetice: vopsea de păr, metale, medicamente sau materiale dentare. Tegumentul este afectat în special la nivelul feţei, gâtului, mâinilor, tălpilor şi în regiunea inghinală, însă nu este contagioasă. Pentru tratamentul dermatitei de contact sunt recomandate creme, unguente sau loţiuni pentru aplicare locală.
Sursa: gazetabt.ro

Simplitate și curăție de inimă (sinceritatea)

Pe două aripi se înalță omul mai pe sus de cele pământești: curăția de inimă și simplitatea; simplitatea în gândul ce umărim și curăția de inimă în iubire. Simplitatea caută pe Dumnezeu, curăția de inimă îl află și-L gustă. Nimic nu-ți va sta în calea binelui, dacă n-ai în inimă dorințe rele. Dacă în faptele tale nu cauți decât ceea ce place lui Dumnezeu și folosul aproapelui tău, te vei bucura de adevărata slobozenie a duhului. Dacă ai avea inima curată, orice făptură ar fi pentru tine o oglindă a vieții și o carte plină de învățături sfinte. Căci nu este făptură, oricât de mică și oricțt de neînsemnată ar fi ea, care să nu poarte în sine o urmă din bunătatea lui Dumnezeu.
Dacă lăuntrul tău ar fi bun și curat, ușor ai vedea și ai pricepe toate. Inima curată străbate cerul și iadul. Cum este cineva înlăuntrul său, așa judecă lucrurile din afară. Este vreo bucurie în lume? N-o vei găsi decât la omul cu inima curată. Este strâmtorare și necaz pe pământ? Întreabă pe omul cu cuget rău, căci el le cunoaște mai bine. După cum fierul pus în foc își pierde rugina și se face numai foc, tot așa omul predat cu totul lui Dumnezeu se dezbracă de omul vechi și se schimbă în alt om nou.
Când omul începe a se răci, se sperie de cea mai mică osteneală și primește bucuros orice mângâiere din afară. Când însă începe a se birui pe sine și a înnainta cu bărbăție pe calea lui Dumnezeu, atunci îi sunt ușoare toate câte mai înainte i se păreau grele.
„Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Mănăstirea Sihăstria – Un colț de rai


Alături de marile mănăstiri din ţara noastră, schiturile şi sihăstriile au avut un rol important în trecutul istoric şi spiritual al Bisericii şi monahismului românesc. Schiturile şi sihăstriile din ţara noastră au creat uneori adevărate curente de înnoire duhovnicească în viaţa monahală. Schiturile conservau cel mai bine tradiţia, evlavia, râvna şi rânduiala nevoinţei monahale, faţă de marile mănăstiri care erau adesea expuse tulburărilor şi năvălirilor străine.

Numărul mare al schiturilor şi sihăstriilor noastre, reflectă totodată profilul sufletesc isihast, iubitor de linişte, de rugăciune şi de frumuseţi naturale al românilor. Monahii din schituri şi sihaştrii trăiau permanent şi nemijlocit în mediul binecuvântat al naturii şi liniştii, în multă smerenie, rugăciune şi neagoniseala, departe de toate tulburările trecătoare.
Una din aceste sihăstrii binecuvântate a fost şi Mănăstirea Sihăstria întemeiată în anul 1655. Până în anul 1734 era doar o mică aşezare pustnicească anonimă, cunoscută sub numele de “Sihăstria lui Atanasie”, fondatorul ei. După această dată schitul se înnoieşte şi devine dependent de marile mănăstiri din apropiere Neamţu şi Secu, ca loc de nevoinţă pentru călugării iubitori de linişte. Împreună cu schitul Sihla din apropiere, devin două dintre cele mai vestite sihaştrii din ţinutul Neamţ, mult căutate de călugării isihaşti şi, nu mai puţin de credincioşi, care veneau în pelerinaj la Peştera Sfintei Teodora de la Sihla.
Situată în partea nordică a judeţului Neamţ, la 22 km de oraşul Tg. Neamţ, aflată pe şoseaua Tg. Neamţ-Poiana Largului şi la 3 km de mănăstirea Secu pe lângă care se trece. Aşezământul este construit într-o depresiune subcarpatică pe locul numit Poiana lui Athanasie. Aici, la marginea unei păduri seculare, cu dealuri a căror culmi variază între 800 şi 1100 m, erau mai multe chilii de pustnici. De aici, o potecă urcă spre apus, peste creştetul Stănişoarei.
Ansamblu mănăstiresc se află pe un platou însorit, chiar în coasta muntelui. Intrarea se face dinspre sud, prin gangul boltit al turnului porţii.
Pe laturile incintei se ridică trei corpuri de chilii (latura din est păstrează urmele unor chilii mai vechi). Din faţa mănăstirii urcă o potecă care duce, după 3,5 km prin pădure la schitul Sihla, pe lângă linia de stâlpi electrici. Când poteca traversează drumul forestier, dacă se merge la dreapta 2 km pe acest drum şi la podişcă (aflată în dreapta drumului) se urcă încă 1,5 km, se ajunge la schitul Daniil Sihastru din zona ce poartă numele “Râpa lui Coroi”. La Sihla se poate merge şi pe drum de piatră carosabil dacă ne întoarcem spre mănăstirea Secu.
Sihaştrii care au trăit la Poiana lui Athanasie au ridicat prin 1655 o biserică din lemn, arsă mai târziu de tătari. Prin 1734, şapte călugări de la mănăstirea Neamţ, retraşi aici, au agăţat o icoană a Maicii Domnului într-un brad. Ei s-au rugat în faţa icoanei şi-au hotărât prin legământ să nu facă păcate trupeşti, să nu consume carne şi să nu aibă avere personală.
Editat Brîndușa Dediu

Remedii naturiste pentru diverse afecțiuni

Dureri articulare la genunchi
Cataplasmă cu seminţe de schinduf
Întrebuinţate extern, seminţele de schinduf au acţiune antiinflamatoare şi analgezică.
Mod de utilizare: 50 grame de seminţe de schinduf se fierb cinci minute într-un sfert de litru de apă. Se obţine un terci, care se întinde pe o pânză de în. Îl puteţi folosi, după cum doriţi, atât fierbinte, cât şi rece. Dacă simţiţi nevoia de căldură – cum se întâmplă în cazul artrozei -, puneţi cataplasma în jurul genunchiului cât de fierbinte o puteţi suporta. Dacă însă aveţi o senzaţie de fierbinţeală în genunchi – ca, de pildă, la artrită -, folosiţi cataplasma rece. Pentru aceasta, lăsaţi mai întâi terciul să se răcească la temperatura camerei, apoi ţineţi un timp cataplasma în frigider (nu în congelator).
Riscuri şi efecte secundare: Îndepărtaţi imediat cataplasmă, dacă vi se irită pielea şi apar mâncărimi sau usturimi.
Dureri de cap
Presopunctură cu ulei de mentă
Presopunctură face parte din metodele terapeutice ale medicinei tradiţionale chineze. Combinată cu întrebuinţarea uleiului de mentă sau a balsamului aromat, ea poate fi un mijloc eficace de combatere a durerilor de cap. Studiile au demonstrat că ambele remedii, aplicate pe tâmple şi între sprâncene, pot diminua durerile de cap cauzate de stres.
Mod de utilizare: Ungeţi degetele arătătoare şi mijlocii cu puţin ulei de mentă ori balsam. Apoi masaţi-vă ambele tâmple cu mişcări circulare, apăsând uşor, timp de unul până la cinci minute, după care vă spălaţi bine degetele.
Riscuri şi efecte secundare: Evitaţi ca ochii şi mucoasele să vină în contact cu uleiul eteric. Nu folosiţi uleiul sau balsamul la sugari şi copii mici, deoarece la această vârstă inspirarea vaporilor şi a mirosurilor puternice poate declanşa stări similare cu cele astmatice.
Neplăceri gastro-intestinale
Menta are o acţiune antispastică asupra tractului gastrointestinal şi stimulează secreţia de bilă.
Mod de utilizare: Turnaţi cam 150 mililitri de apă clocotită peste o lingură (1,5 grame) de frunze de mentă proaspete sau uscate, lăsaţi să infuzeze 10-15 minute şi strecuraţi. Se beau două-trei căni, repartizate pe toată durata zilei.
Riscuri şi efecte secundare: Cardiacii sunt sfătuiţi să nu depăşească în nici un caz cantitatea indicată, de două sau trei căni zilnic.
Otita Medie
Săculeţ cu ceapă
Remediul se recomandă îndeosebi copiilor cu otită medie.
Mod de utilizare: Tăiaţi ceapa mărunt, apoi înfăşuraţi-o într-o pânză şi striviţi-o, până când lasă zeamă. Puneţi săculeţul pentru două-trei ore pe urechea bolnavă. Dacă punguliţa va fi încălzită puţin, efectul va fi şi mai puternic.
Riscuri şi efecte secundare: Limitaţi-vă la aplicarea externă. Medicii vă avertizează să nu picuraţi zeamă de ceapă direct în ureche.
Sursa: Formula As

Lacul cu nuferi de la Dognecea – spectacolul naturii

Banatul Montan abundă de locuri frumoase, fie construite de mâna omului, fie de puterea incredibilă a naturii. Să explorăm împreună Banatul Montan!
Omul secolului al XXI-lea este tot mai mult supus unor presiuni psihice, trăind viaţa mai mult în lumea tehnologiei, cu o cafea în mână, un telefon la ureche şi ochii ţintiţi în monitorul unui calculator sau al unei tablete. De aceea se pune tot mai mult întrebarea: Oare cât va mai rezista la greutăţile de tot felul care îi macină viaţa de zi cu zi?
… răspunsul putând fi dat tot printr-o întrebare: Mai este oare timp să ne recreăm sufletul şi mintea în parfumul atât de distinct şi atrăgător al naturii?
Este necesar ca măcar o zi pe săptămână să evadăm din cotidian şi să ne întoarcem în natură, fără telefon, fără televizor şi fără calculator, să ne tămăduim sufletul şi să ne vindecăm trupul, pentru ca apoi, fortificaţi, să pornim mai departe.
Ceea ce i se potriveşte peisajului cărăşan este cuvântul “terapie”. Lacul cu Nuferi din Dognecea oferă ocazia unei relaxări în mijlocul naturii într-un loc feeric asemenea unui “colţ de rai”. Aici, urmărind Spectacolul Naturii, ca turist nu vei avea nicio clipă  sentimentul părăsirii. Simţi permanent că toate sunt gratis, oferite de natură. Aer curat, linişte, răcoare, relaxare, frumuseţe şi farmec,  totul într-o armonie pentru a ne destinde puţin şi a uita, măcar pentru o zi, de gândurile noastre agitate.
Terapia turistică începe cu aerul curat respirat, puternic ionizat cu ioni negativi, similar cu cel al unei staţiuni balneoclimaterice. Apoi, se poate face baie în apa limpede, se poate sta la soare şi, cel mai mult, te poţi bucura de linişte.  Printr-o plimbare la pas, într-o jumătate de oră, se poate ocoli lacul pe a cărui suprafaţă sclipesc nuferii cu florile albe deschise pe verdele crud al frunzelor. Veţi avea imaginea unei naturi de o frumuseţe sălbatică, nealterată de mâna omului. Dacă nu sunteţi fani ai pescuitului, căutaţi sideful scoicilor care trăiesc în paradisul nuferilor.

Pentru a vă potoli setea, faceţi un drum până la izvorul de apă de la Calina, acolo unde împărătesele vieneze adorau să ajungă să bea cea mai bună apă plată după Evian. Tot la Calina, intraţi pentru o rugăciune la prima biserică de lemn construită în Banat.
Sursa: ghiduri-turistice.info

“Milostenia îi este foarte plăcută lui Dumnezeu”

- Părinte Sofian, ţara noastră este foarte săracă şi cu mulţi oameni ajunşi în pragul deznădejdii din pricina lipsurilor materiale. Cum să reziste ei prin credinţă la astfel de încercări?

- Cel care nu are ce mânca să aibă încredere în Dumnezeu, pentru că înainte de a ne ajuta oamenii, ne ajută Dumnezeu. Şi, dacă poate, să se roage cu toată încrederea. Nu-l lasă Dumnezeu! Îi deschide inima unui bogătaş care-l ajută. Cunosc un asemenea om, care lucra la noi odată, pe când restauram biserica mare. Era un om obişnuit, dar avea mare încredere în Dumnezeu. Nu amâna niciodată timpul de rugăciune şi avea programul lui, pe lângă alte ocupaţii legate de familie. Ei bine, omul acesta, când ajungea să aibă lipsuri, se ruga la Dumnezeu. Dar nu erau lipsuri din cauza lenii. Se ruga şi atunci îi venea ajutorul. Pare incredibil pentru multă lume, dar aşa se întâmpla. Cine ştie cum, venea la el câte un om şi-i spunea – “Măi Gheorghe, n-ai nevoie de nişte pâine? Sau de nişte alimente sau chiar de carne?”. Ei bine, oameni ca el sunt nişte rarităţi… Ştiu că omul, când n-are ceva, în loc să se roage, înjură! Îl înjură pe Dumnezeu, în primul rând, că nu îl ajută, şi pe urmă îi înjură pe cei din jurul lui. Apoi se bate cu soţia…
Bogătaşii nu prea stau de vorbă cu cei ca mine, evită să stea de vorbă cu un popă. Dacă ar vorbi cu mine, i-aş sfătui să nu se gândească numai la ei, că mai sunt şi alţii pe lume, oameni săraci, pe care trebuie să îi ajuţi, iar ei pot. În loc să pună banii la bancă, să ajute câţiva săraci. Adeseori aceşti oameni, care au bani, nu ştiu ce să se mai facă cu ei. Ar trebui să intre şi ei în situaţia omului sărac, care n-are niciun fel de mijloc de a se salva de necazuri, şi atunci îşi va da seama că celălalt, aproapele lor mai sărac, are cu adevărat nevoie de ei. Sfântul Antim era foarte convins că milostenia este foarte plăcută lui Dumnezeu. În viaţa duhovnicească ai aceste două virtuţi: rugăciunea curată – care implică efortul de a te curăţi şi a te apropia de Dumnezeu – şi milostenia. Ultima virtute îi este foarte plăcută lui Dumnezeu.
După cum ştim, la Judecata din Urmă, Mântuitorul ne va spune: “Am fost flămând, am fost însetat, am fost bolnav, am fost strein, am fost în închisoare…”. Iar noi îi vom spune: “Doamne, când? Dacă Te ştiam aşa, Te-am fi ajutat!”. Iar el ne va răspunde: “Întrucât nu i-aţi ajutat pe cei mai mici fraţi ai Mei, pe semenii voştri, pe Mine nu M-aţi ajutat”. Aşa încât, să nu uităm milostenia şi rugăciunea curată. Sunt cele mai bune fapte, fapte apropiate şi plăcute lui Dumnezeu. Sunt lucruri pe care le poate face fiecare dintre noi, dar pentru asta trebuie un efort şi o convingere. Biserica face ce poate să facă, cu nişte oameni care fug de ea şi fug de Dumnezeu. Nu-i poate prinde cu arcanu’, să-i oblige să facă ceea ce vrea Dumnezeu. Asta e libertatea omului. Îngerii buni de pildă nu pot greşi. Aşa i-a lăsat Dumnezeu după căderea lui Lucifer. Unii au căzut şi nu se pot îndrepta. Diavolii râd de mântuire în hohote; n-au nevoie de ea! N-au nevoie nici de Dumnezeu. Omul a rămas singura fiinţa care îşi alege singură locul în veşnicie. Omul, prin libertatea lui, poate adera la bine sau la rău. De aceea e pus într-o grea încurcătură. Trebuie să alegi, să judeci bine, ca să alegi ce este bun cu adevărat. Asta depinde de tine.
Părintele Sofian Boghiu

Confort da, fericire nu

-Gheronda, este o realitate faptul că tehnologia a îmbunătăţit condiţiile de viaţă.

- Prin tehnică, viaţa noastră a devenit mai comodă, dar şi nu mai fericită. Mai demult exista fântâna satului, unde toate femeile mergeau mai înainte de asfinţitul soarelui ca să ia apă. Unele cu ulciorul, altele numai cu găleata, altele cu animale ca să umple butoaiele. Pe drumeagul acesta care ducea la fântână puteai vedea un du-te vino neîncetat de femei. Se duceau, se întorceau, discutau: „Ce faci, ce mai e nou? Cum o mai duce bărbatul tău? Dar copiii tăi?” Schimbau două-trei cuvinte. Comunicau între ele, aveau o relaţie personală. Astăzi fântâna este închisă. Apa curge la robinet în casă. Au pus capăt şi puţinelor vorbe pe care şi le spuneau unele altora. Desigur că viaţa este acum mai comodă pentru ele, mai uşoară, este însă oare şi mai fericită?…
Locuim în blocuri şi nu ştim cine locuieşte lângă noi. Suntem izolaţi. Cineva a scris o carte: „Pustia oraşelor şi comuniunea pustiei. ”Trăim în oraşe şi suntem pustnici. Oamenii de la ţară, în trecut, se poate să fi avut patimi sau nedreptăţile lor, însă exista comuniune între ei. La durere şi la bucurie, luau parte cu toţii. Murea cineva din sat? Aceasta însemna ca oamenii din sat să meargă în fiecare seară, trei zile la rând, la casa mortului cu o farfurie de mâncare, unde se întindea masă pentru toţi. Aici se adunau în jur de 70-80 de oameni, se rosteau vorbe de mângâiere, toate acestea fiind o participare la durerea celuilalt. Astăzi afişăm pe uşa bisericii anunţul de deces. Cel adormit este adus la biserică direct de la camera frigorifică a spitalului. Când se face vremea de slujbă mergem acolo, adresăm condoleanţele de rigoare şi apoi – fiecare la casa lui.
Chestiunea s-a rezolvat rapid! Am făcut viaţa noastră mai fericită prin dezvoltarea ştiinţei şi a tehnologiei?
Dimpotrivă! Ne-am izolat, ne-am înstrăinat, am ajuns pustnici în oraşe.
Dacă ar exista o maşină a timpului care să ne întoarcă cu 100 de ani în urmă, credeţi-mă, aş apăsa fără discuţie butonul respectiv. De ne-am întoarce cu un veac în urmă! Să ne întoarcem la măgari, cai şi mulari… Erau mai fericiţi oamenii atunci. Comodităţi nu existau, desigur; necazurile, truda şi chinul erau suficiente, însă oamenii erau mai fericiţi, mai răbdători, mai ascultători. Astăzi nu mai răbdăm nimic. Astăzi, dacă nevasta îi spune un cuvânt nepotrivit bărbatului, acesta îi întoarce zece înapoi – asta în caz că nu se ajunge la ceva şi mai rău. Căci poate să nu treacă mult vreme… şi să se trezească cu citaţie la judecată. Pe vremuri, bărbaţii își răbdau soțiile rele iar femeile soţii răi, însă marea parte a celor în această situaţie erau, desigur, femeile. Şi copiii îşi răbdau părinţii răi, şi invers, părinţii pe copiii răi. Astăzi – nimic din toate acestea, nici o îngăduinţă. Trec peste toate celelalte care mai sânt.
Toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm, Arhimandrit Epifanie Thedoropulos